Kultúra

2015.02.22. 14:50

Művészet és természet - A pókháló is fontos szerepet kap a Várgalériában látható tárlaton

Veszprém - Fotogrammok, videodokumentációk is láthatók Farkas Imre Flex című kiállításán a Várgalériában.

Marton Attila

Az alkotó nem ismeretlen Veszprémben, tavalyelőtt a Tavaszi Tárlaton díjazták munkáit. Mostani kiállításán a videódokumentációk és fotogrammok mellett főszerepet kapnak a pókok, és az általuk létrehozott, különleges hálók és hálózatok. Az első teremben például művirágra hasonlító tárgyakat fedi pókháló, amelyet szorgos pókok készítettek több heti munkával.

Aknai Tamás művészettörténész megnyitójában arról beszélt, a művészet egyik iránya, hogy a művek létrehozását a természettel való együttműködésben találja meg. Hozzátette, ez nem újkeletű, példaként Giottót említette, aki a természet jelenségeit tanulmányozta művei létrehozásához. A természeti jelenségekkel rokon alkotásokban fontos szerepe van az érzéki kapcsolatnak és a titokzatosságnak, emelte ki a szakember.

Aknai Tamás, Hegyeshalmi László és Farkas Imre. A kiállításon látható tárgyak közül néhányat pókok fontak be hálójukkal Fotó: Penovác Károly

- A kiállítás Farkas Imre különös programját tükrözi, eszközhasználatból következő, irracionálisig felbontott formai jelenségek sorozata látható - fogalmazott. Úgy vélte, a művész legfontosabb kérdései, hogy mi van a láthatón, a nagyon parányin és a minimális fényen túl?

A minimálisra visszabontott látványvilágban a selymes rácsozatok, hálózatok és fraktálok osztoznak a pókokkal. A tárlat dokumentálja azt is, az ízeltlábúak hogyan élnek természetes és mesterséges környezetben, tette hozzá a művészettörténész. A kiállítás március 15-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!