Kultúra

2015.02.16. 17:05

Sok programon szerepelnek a Dohnányi szakközépiskola növendékei

Országos oboa- és fagottversenyt rendez a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola, mely eseménydús napokat él át.

Balla Emőke

A Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai sokféle programon szerepeltek az elmúlt hetekben. Januárban a egész iskola részt vett a Brusznyai-emlékhangversenyen: néhányan a Mendelssohn Kamarazenekar tagjaként szerepeltek, Mitró Apolka és Kolozsvári Gábor (oboa, illetve harsona szakos növendékek) szólót játszottak, a többiek a Középiskolai Oratóriumkórusban énekeltek. A Mendelssohn Kamarazenekar tagjainak egyharmada a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt; sok egykori diák jön vissza egy-egy zenekari koncert kedvéért a zenekarba kisegítőként. Az intézmény növendékei sokszor szerepelnek kiállítás-megnyitókon, városi rendezvényeken, tájékoztatott Molnár Péter igazgató.

A Veszprémi Petőfi Színházban tartott Ádámok és Évák ünnepén is sikerrel szerepelt az iskola csapata, mely a János vitézből állított színpadra néhány jelenetet. Az énekes- táncos bemutató egy volt kolléga, Vörös Boglárka zenéjére készült, a produkciót az intézmény diákjaiból alakult zenekar kísérte, Szabóné Becker Hajnalka tanárnő rendezte. A programot pályázati támogatásból finanszírozták. Az elnyert összegnek köszönhetően egynapos kiránduláson volt az iskola csoportja Győrben, legközelebb pedig Budapestre látogat, a Budapest Jazz Orchestra és Oláh Kálmán dzsesszkoncertjét hallgatja meg. A veszprémi iskola a Nemzeti Tehetségprogram kiírására adott be programot a Várpalotai Tehetségsegítő Tanáccsal közösen, valamint önállóan is. Amennyiben a két pályázatot támogatják, mesterkurzusokat, szakmai napokat rendeznek majd a Dohnányi szakközépiskolában, valamint zeneiskolákban.

Mitró Apolka, a szakközépiskola növendéke szólót játszott a Brusznyai-emlékhangversenyen (Fotó: Penovác Károly)

Február 17-én mesterkurzust tart Fejér András, a berlini Deutsche Symphonie-orchester szólóharsonása. A kurzus hangversennyel kezdődik, majd a szakközépiskolás növendékek és néhány zeneiskolás tanuló kap lehetőséget az egyéni foglalkozásra. A középiskolai beiskolázás idején az érdeklődőknek nyílt napokon, konzultációkon, felkészítő foglalkozásokon adnak tájékoztatást; február 18-án és 25-én (mindkét nap szerda) tartják a főtárgyi meghallgatásokat. Várják a jelentkezőket a kilencedik osztályba, valamint az érettségizettek részére meghirdetett szakképző csoportba is. Az iskola növendékei nagy arányban kerülnek be a zeneművészeti egyetemekre, a jelentkezéseket az intézmény felsőoktatási tájékoztatók szervezésével segíti. A napokban a győri Széchenyi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti képzéssel foglalkozó intézetének képviselői jártak a szakközépiskolában, segítettek eligazodni a tovább tanulni készülőknek. A Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola készül a XIV. országos oboa- és fagottversenyre, melyet háromévente rendez az intézmény és ahol a növendékek hagyományosan jól szerepelnek. A versenyt március 6–8. között rendezik az ország zeneművészeti szakközépiskoláinak részvételével.

– Egy hangverseny előkészítése is igen fontos intézményünknek. A Zongora Veszprémnek kezdeményezéshez csatlakozva koncertet szervezünk a Hangvillában. A program a dohnányis tanárok és diákok közös kamarazenei produkcióiból áll majd, melynek érdekessége, hogy a Virtuózok című tehetségkutató műsorból ismert Boros Misi is fellép. A hangverseny közönségét Batta András, a Zeneakadémia volt rektora köszönti, aki elvállalta a hangverseny védnökségét – mondta Molnár Péter igazgató. A jótékonysági hangverseny lesz az idei Dohnányi-napok rendezvénysorozat első programja, ami a korábbi évekhez hasonlóan idén is változatos rendezvényeket kínál minden érdeklődőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!