Kultúra

2015.03.16. 16:51

Kossuthkifli: ígéretes kezdet

Ennyit mondhatunk el egyelőre Rudolf Péter új filmsorozatáról.

Németh F. Bernadett

A hatrészes sorozat első epizódja az ízes beszédről lesz emlékezetes, s nem csupán azért, mert Fehér Béla regényéből jónéhány feledésbe merült/merülő szép és olykor kevésbé illendő magyar kifejezést csempésztek a szövegbe, hanem azért is, mert többször vissza kellett pörgetnünk egy-egy jelenetet, hogy megértsük, mit is cifráz az atyafi. A kacifántos magyar mondatok nem mindenki tetszését nyerték el, tudunk olyan nézőről, aki itt fel is hagyott a próbálkozással, hogy a Kossuthkiflinek esélyt adjon, tegyük hozzá méltánytalanul járva el, hiszen vannak ennél azért sokkalta kifogásolhatóbb cifra mondatok is a képdobozban, s olykor sajnos magyar nyelven hangoznak el.

No de vissza a történelmi sorozathoz! Szóval a kiindulási alap ígéretes: szabadság, szerelem, háború, cselszövés, vicces alakok és garabonciások.

Az igazi kérdés, hogy a folytatásban Rudolf Péter és színészei képesek lesznek-e visszaadni Fehér Béla nyevi játékosságát, humorát, a néző pedig felfedezi-e az író valódi üzenetét, amit a sok lelménnyel kitalált, népmesei elemekkel tűzdelt, de könnyedén a mai világba helyezhető történetébe rejtett el. Vagyis azt, hogy a magyar szabadságharc nem biztos, hogy olyan, ahogy a tankönyvekben áll,: sokkal színesebb, szagosabb, sokrétűbb és meseszerűbb. Drukkolunk, hogy sikerüljön Rudolféknak és nekünk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!