Kultúra

2015.04.08. 17:54

Megszállott Széchenyi rajongó

Balatonfüred - Érmek, könyvek, bélyegek - Széchenyi emlékkiállítás nyílt egy magángyűjtő értékeiből. Ma 155 éve halt meg a legnagyobb magyar.

Prevics Éva

Egervölgyi Dezső zirci gyűjtő állította ki gondosan őrzött Széchenyi relikviáit, a legnagyobb magyar halálnak 155. évfordulója alkalmából a városi könyvtárban. A kiállítás tárgyai bélyegek, könyvek, képeslapok, levelezőlapok, metszetek, melyeket a kiállítás témák szerint csoportosít.

A tárlat bemutatja Széchenyi életművét. Témaként megjelenik a legfőbb művének, a Hitelnek ajánlása, a katonaság, lótenyésztés, közlekedés és a balatoni gőzhajózás is.

Egervölgyi Dezső a megnyitón elmondta: gyerekkora óta gyűjti a bélyegeket, később kezdett el kifejezetten Széchenyi bélyegeket és emlékeket gyűjteni, könyveket és egyéb tárgyakat, mindent amit csak elért a polihisztorral kapcsolatban. Hitel című művének nagy rajongója, többször olvasta már. Azt mondta: Széchenyi István munkásságának tanulmányozása megváltoztatta a világlátását. A Füreden bemutatott anyagot az ország több pontján is láthatták már az érdeklődők. A gyűjtő kiállított már például a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban is.

Pálffy Károlyné önkormányzati képviselő beszédében Széchenyi tevékenységét méltatta. Azt mondta: a mai érték vesztett világban vezércsillagot jelent a legnagyobb magyar.

A kamarakiállítás május 9-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!