Kultúra

2015.08.31. 10:34

A fehér, amitől kitágul a világ

Tapolca-Diszel - Az Első Magyar Látványtár 25 éves jubileumi kiállítása a fehérről szól. A koncepció Simon Zsuzsától származik, aki Vörösváry Ákossal műtermekben, gyűjteményekben és raktárakban kutatott a fehér feltérképezéséhez.

Tóth B. Zsuzsa

A rendezők, Steffanits István és Vörösváry Ákos szerint ilyen világos még sohasem volt a Látványtár művekkel teli Kiállítóháza.

- Jubileumi kiállításunk a fehérről szól és működésünk során az első, amely nem saját kútfőből, hanem baráti inspirációból született, elfogadva Simon Zsuzsa koncepcióját. A kiállításra készülve először különös vágyam támadt. Üresen megmutatni a Látványtár Kiállítóházának frissen meszelt falakkal övezett, frissen meszelt mellvédekkel tagolt, izgalmas tereit. Ahogyan rajtunk és a festőmestereken kívül még senki sem láthatta. Ennél fehérebb kiállítást rendezni már erőlködés lenne gondoltam. De felülkerekedett bennem a művek és a tárgyak szeretete - nem beszélve a téma lehető gazdagságáról - , a kiállítás-látogatók becsülése és még valami; az otthonról hozott és levetni nem teljesen sikerült konzervativizmus . Fehér képeket akasztottunk a fehér falakra, és fehér szobrokat, szoborszerű, fehér tárgyakat állítottunk a térbe, fehér leplekkel lágyítottunk szögleteket. E munka eredményét mutatja ez a kiállítás. Voltak, akik érdeklődését felkeltette a téma és új művet készítettek kimondottan a tárlatra. Mások gyűjteményük darabjait adták kölcsön. Több alkotó visszatérő vendég nálunk, néhányuktól most először mutatunk be műveket - mondta Vörösváry Ákos.

Az Első Magyar Látványtár legújabb kiállítása a fehérről szól. A képen Javorniczky István látható
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Látványtár házigazdája a képzőművészek közül - például Tóth Menyhért, Altorjai Sándor, Berhidi Mária, Gross-Bettelheim Jolán, Kováts Albert, Prutkay Péter, Ádám Zoltán, Erdélyi Gábor, Gerber Pál, Haász Katalin, Kicsiny Balázs, Lóránt Zsuzsa, Makky György, Vojnich Erzsébet - emelte ki, továbbá mint a környéken alkotó művészt, T. Szabó Lászlót és Trombitás Tamást.

Simon Zsuzsa a kiállítás kapcsán született tanulmányában említi, hogy a kiállítás a fehér vizuális élménynek a vágyából született. Az kiállítóházban az eltelt 25 év alatt sok-sok kiállítás volt, amelyek zsúfolva voltak képekkel, tárgyakkal, színekkel, gondolatokkal, eszmékkel. A koncepciót adó könyvtáros, művészeti író vallja, hogy minden teóriánál többet ér az élmény, a látható fehér élménye. Egy frissen vasalt fehér abrosz, megterítve fehér porcelánnal, a frissen mosott-vasalt fehér ing. A valószerűtlen fehér orgonavirág. Egy frissen meszelt szoba nagy ablakokkal, amelyeken besüt a nap. A fürdő ragyogó fehér csempéje. A fehér fény. A fehér falú házak, falusi kunyhók, városi paloták, New York-i felhőkarcolók. A szobrászok a mai napig szívesen dolgoznak fehérben: gipszben, márványban, fehérre festett fában, műanyagban. Ilyen tárgyaktól, látványoktól, környezettől tágasabb a tér, szabadabban áramlik a levegő, kitágul a világ.

A fehér című kiállítás jövő év május végéig látható a Látványtárban, ahol ez év szeptember végéig még Kicsiny Balázs Ideiglenes feltámadás című kamara kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!