Kultúra

2015.08.04. 07:02

Ajkai grafikusok Észtországban

Ajka, Estonia - Egy művésztelepi meghívás a világ minden részén olyan lehetőségnek számít, ahol a látogató nem csak az ország épített vagy természeti értékeivel ismerkedhet meg, hanem az együtt alkotáson keresztül egy kicsit bepillanthat a vendéglátók lelkébe is - vallja Csabai Tibor grafikusművész, az Ajkai Grafikai Műhely vezetője.

Penk Tímea

Az Észt Grafikusművészek Szövetsége az ajkai műhely négy tagját hívta meg közös alkotásra.

– Mindez számunkra egy kapcsolat folytatását jelentette, hiszen az elmúlt időszakban Bodnár Imre és Sztranyák Zsófia grafikusművészek Tallinban, a Balassi Intézetben önálló kiállításaikkal már bemutatkoztak, illetve   tavaly nyáron az Ajkai Grafikai Műhely nyári nemzetközi művésztelepén, Magyarpolányban Lembe Ruben és Britta Benno grafikusművészek megismerkedhettek a műhely munkájával, a Bakony és a Balaton szépségeivel – számolt be Csabai Tibor.

Az észt művészeket az inspirálta a kapcsolat elmélyítésére, hogy bepillanthattak a magyarországi művésztelepi hagyományokba, az Ajkai Grafikai Műhely több mint három évtizedes gyakorlatába, és az együtt alkotás élményével gazdagodhattak.

Fotó: Kadri Toom észt grafikus.

– A belső műhelymunka olyan motivációt jelent az alkotásban, ami más formában nem érhető tetten. Az  észtországi első ilyen jellegű művésztelepen is ezt tapasztalhatták meg a résztvevők, akik nagy várakozással indultak a majd' félnapos repülő, majd autós és végül egy tengerjáró kompos utazásnak. Muhu szigetének egy tengerparti részén a múltból itt maradt nádtetős szélmalmos telepre érkeztek – mesélte a műhely vezetője. Beszámolt arról is, hogy az északi barátaik más viszonyt élnek meg környezetükkel, tisztelik a hagyományaikat, a modern építmények nem pusztítják el a régit, hanem organikusan összeépülnek egymással.

– Az egy hét folyamatos munkával telt. Az inspiráló környezet mellett a felszerelt műhely, az egymástól való tanulás, a független, reggeltől estig tartó alkotás, az, hogy a művészettel foglalkozhatom, nincsenek egyéb gondok, mind-mind motiválták a mi munkánkat is. Ez a gondtalan időszak arra ad elsősorban alkalmat, hogy művészeti, szellemi dolgokkal töltekezzünk fel, és ez később is tud valamilyen irányba elmozdulni, esetleg felfrissülni – nyilatkozta Csabai Tibor. Szerinte az erős művésztelepet az jellemzi, hogy erős egyéniségek határozott művészeti céllal érkeznek, ám jó, ha néha kételkednek is, vagy éppen bizonytalanok, de az sem probléma, ha nyitottá, befogadóvá válnak.

– Kísérleteztünk, megtanultunk újabb kép alapú foltmarási technikákat, bepillanthattunk és kipróbálhattuk az elektro-etching technikát. Mindez később beépülhet művészetünkbe, gazdagíthatja a művészi kifejezést vagy a művészeti oktatás módszertanát – fogalmazott a grafikusművész. Az ajkai műhely tagjai hálásak voltak a meghívásért. Az észtországi látogatásuk alatt Tallinba is eljutottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!