Kultúra

2015.08.24. 10:30

Az arezzói kórusversenyre készül a Gizella Nőikar

Veszprém – Az arezzói kórusversenyre készül a Gizella Nőikar, a versenyműsort vasárnap este hallhatta a közönség a Dubniczay-palotában.

Balla Emőke

Európa egyik legrangosabb kórusversenye az arezzói. 1965-ben, 1973-ban és 1983-ban vett részt veszprémi kórus, Veszprém Város Vegyeskara és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, ezúttal a Gizella Nőikar jutott ki, a hangzó anyag elküldése után a szervezők elfogadták jelentkezését. A megmérettetésre a világ minden pontjáról – többek között a Fülöp-szigetekről, Japánból, Spanyolországból, Horvátországból – érkezik a kilenc énekkar, köztük egy budapesti, debreceni és a veszprémi. A verseny csütörtökön kezdődik, a Gizella Nőikar pénteken áll a zsűri elé, a nyitó napon önálló koncertet ad egy olasz kisvárosban, mondta Borbásné Gazdag Gabriella, a kórus karnagya. Az énekkar három kategóriában indul: zenetörténeti korszakok szerint a 20. századiban, hiszen az együttes nagyon szereti Kodály, Bartók és Kocsár Miklós dalait énekelni. A kórus nevezett folklór kategóriában és szeretett volna indulni női kari kategóriában, de mivel ott nem volt elég jelentkező, így a tizenkét tagú énekegyüttes kategóriában indul.


A műsorba olyan műveket válogattak, melyeket kedvel, szívesen énekel az énekkar. A programot úgy kellett összeállítani, hogy minden kategóriának legyen megfelelő dala, a kötelező műveket is közéjük kellett illeszteni. Egy kórusnak fontos a megmérettetés és az, hogy versenyen szerepeljen, véli az együttes vezetője. Már az elismerés a kórusnak, hogy részt vehet az arezzói versenyen, és ott több, a világ különböző pontjairól érkezett karral találkozhat .

Az arezzói versenyműsort mutatta be a Gizella Nőikar a Dubniczay-palotában. A koncertet eredetileg a palota udvarára hirdették, a közönség így készült. A nagy érdeklődésre való tekintettel a palota Moholy –Nagy terme szűkösnek bizonyult; a kis helyiségbe plusz székeket raktak be, szinte mozdulni nem lehetett, többen a folyosóra szorultak (de ott legalább volt levegő). Miért nem az udvaron tartják a koncertet? –kérdezték többen is, az együttes vezetője azonban nem akarta, hogy dalosai esetleg megfázzanak az arezzói megmérettetés előtt.

A programban Bartók Béla, Kocsár Miklós, Kodály Zoltán és Karai József dalai csendültek fel, bakonyi népdalcsokorral, a versenyen kötelező modern olasz szerzők műveivel kiegészítve. Az énekkar szépen, egységesen szólt, öröm volt hallgatni a leheletfinom darabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!