Kultúra

2015.08.09. 11:06

Bolla Rozál arany minősítést kapott a nyugdíjas Ki mit tud?-on

Veszprém - Van egy életcélom, egy feladatom, ami plusz energiát ad, mondta Bolla Rozál, aki az országos nyugdíjas Ki mi tud? döntőjében szólóének kategóriában arany minősítést kapott.

Balla Emőke

Bolla Rozál mindig szeretett énekelni, óvónőként ez hivatásának része. Elmúlt ötven éves, amikor Völler Adél énektanár tanítványainak egyik koncertje után úgy döntött, felkeresi őt, megkéri, foglalkozzon vele. Kezdetben hetente járt hozzá próbákra. Hozzá közel álló dalokat választott, azokat gyakorolta, tanulta. Azt mondja, nagyon szereti a musicalek világát. Rendszeresen járt színházba Veszprémbe, Győrbe, Budapestre, azt érezte, a musicalek az ő világa: ezek róla, az ő érzéseiről is szólnak. Felemeli őt az ének, a zene, a dalok által szárnyal. Többek között a Macskák, a Jézus Krisztus Szupersztár, a My fair lady, a Mary Poppins, a Padlás és a Hotel Menthol című musicaleket kedveli, de szereti és énekli az operetteket, a filmzenéket - Love story, A muzsika hangja -, magyar előadók örökzöld slágereit, Csepregi Éva, Cserháti Zsuzsa dalait.

Hálás Völler Adél énektanárnak, aki biztatta, felfedezte, elindította őt a pályán, önbizalmat adott. Neki köszönheti, hogy most énekelhet, a hobbijának élhet. Később Zsár Éva balatonfüredi énektanárhoz járt, aki következetesen, keményen, precízen dolgozott, sokat küzdött vele, a szakma legapróbb fogásait is megmutatta, tartást, légzéstechnikát fejlesztett. Ma már egészen más technikával énekel, mint tíz évvel ezelőtt, mondja Bolla Rozál. Főként magyarul énekel, musicaleket, örökzöld slágereket, filmzenéket.

A gyulafirátóti Kastélykert körzeti óvodában dolgozott, fellépéseit is ott kezdte, az intézmény egyik évfordulós ünnepi alkalmán. Később egyre több helyre hívták őt, civil szervezetek, nyugdíjasklubok, falunapok rendezvényein énekelt, átadva azt azt érzést, ami őt is fűtötte. A sors megadta nekem azt a lehetőséget, hogy örömet szerezzek másoknak,  tovább adhassam azt az örömet, ami bennem van, fogalmaz az előadó.

Bolla Rozál mindig pozitívan gondolkozik, életcélja, feladata van. Fotó: Zwicker Tamás

Közben versenyeken is indult, elsőként a Nyugdíjasok országos könnyűzenei találkozóján, Salgótarjánban. Veszprém megyét öt éve ő képviseli egyedül, több alkalommal különdíjat, idén ezüst minősítést kapott. Az országos nyugdíjas Ki mit tud?-on négy éve indul, az előző években bronz és ezüst, idén arany minősítéssel jutalmazták szólóének kategóriában. Ennek a megmérettetésnek megyei selejtezője és középdöntője is van, a Hajdúszoboszlón rendezett országos döntőbe szólóének kategóriában huszonnyolcan indultak, de volt vers, próza, tánc és énekkari kategória is. Mindenkinek öt perce volt a bemutatkozásra, Bolla Rozál két dalt adott elő: a Padlás című musicalből a Csupa-csupa padlás, a My fair lady című musicalből a Ma éjjel táncolnék című dalokat. A zsűritagok elismeréssel szóltak a produkciójáról, valamennyiük véleményét, szakmai bírálatát örömmel fogadta.

Ezek a versenyek nemcsak az éneklés, de a találkozások miatt is nagyszerűek, véli Bolla Rozál. Sok hasonló érdeklődési körű emberrel találkozik, köt barátságot, tartja vele később is a kapcsolatot. Nem vetélytársak, ellenfelek ők, együtt énekelnek, örülnek, hogy egymást hallhatják. Versenyen kívül is találkoznak, meghívják egymást a fellépésekre. Közös a hobbink, tudunk örülni az élet dolgainak, ez szívet melengető, vallja az előadó, aki magát "megszállottként" jellemzi. Indul minden versenyen, ahol lehet, jelentkezik, részt vesz a programokon. Augusztus végén retro Ki mi tud? lesz Keszthelyen, ott Abba slágereket, a Mamma mia! című musical betétdalait énekli. Októberben készül egy tavasszal elmaradt gyulafirátóti jótékonysági fellépésre, ahova vendéget is hív, idén is számítanak rá civil szervezetek, nyugdíjasklubok programjain.

Azt mondja, nagyon sokat köszönhet a családjának, aki támogatja abban, hogy ő a hobbiját űzheti, annak élhet. Az éneklés megkívánja, hogy jó kondícióban legyen, ezért ő rendszeresen sportol,  törekszik arra, hogy fitt legyen. Egészségesen étkezik.

Bolla Rozál a múltkor a középiskolai érettségi osztálytalálkozón adott elő dalokat osztálytársainak, akik megjegyezték, milyen jó neki, hogy van egy hobbija, ami kitölti az életét. Van feladata, ami célt ad. Energiát, adrenalint szabadít fel. Sugározza az életkedvet, örömet, boldogságot. Azt, hogy szeret  pozitívan gondolkozni, pozitív hangvételű dalokat énekelni, nem is kell mondania. Látszik rajta, egész személyiségén tükröződik ez a jókedv, derű, életszeretet. Örömöt akar adni másoknak. Azt szeretné, ahogyan ő, úgy mások is szárnyaljanak a zenével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!