Kultúra

2015.08.16. 08:56

Törőcsik Mari és Érdi Tamás közös estje Köveskálon

Köveskál – Érdi Tamás Chopint játszott, Törőcsik Mari Pilinszky verseket adott elő a Varnus Xaver Balatoni Zenei Fesztivál záró programján.

Balla Emőke

Zsúfolásig telt a templom, közelről, s távolról jöttek, hogy részesei lehessenek az estének. Hogy láthassák, hallhassák Törőcsik Marit, a közöttünk élő legendát, a Nemzet Színészét, kétszeres Kossuth-díjas előadót, a cannes-i fesztivál Aranypálma-díjasát, akiért 2008-ban egy ország drukkolt lélegzet visszafojtva, hogy felépüljön a betegségéből, amikor egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, szíve pedig megállt, kómába esett. Az idén nyolcvan éves színésznő nevéhez több mint száz színházi bemutató és száz filmszerep fűződik.

Törőcsik Mari és Érdi Tamás, Chopin és Pilinszky, így hirdette Varnus Xaver orgonaművész a Balatoni Zenei Fesztivál idei záró programját. Mindketten kiválóak, egyediek, műfajuk legjobbjai. Érdi Tamás, aki koraszülöttként jött a világra Budapesten, látását a hibás inkubátorkezelés miatt veszítette el. Öt évesen kezdett zongorázni, nyolc évesen lépett fel először a Pesti Vigadóban, 1994-ben vették fel a Bécsi Zeneakadémiára, elnyerte a torontói Royal Conservatory of Music ösztöndíját. Harminchat éves és eddig huszonhat országban koncertezett. Kapcsolatuk nem új keletű, a Rózsavölgyi Szalonban volt közös programjuk.

Törőcsik Mari Pilinszky verseket adott elő, Érdi Tamás Chopin darabokat játszott a közös programon
Fotó: Stiger Ádám

Köveskálon szűnni nem akaró taps fogadta a törékeny, picinyke művésznőt Szerényen bocsánatot kért kedves közönségétől, akit tisztel, szeret és akiben mindig bízott. Soha nem volt előadóestem, nem tudok fellépni, soha nem lépek fel, mondta. „Ez Érdi Tamás estje. Csak felolvasok néhány Pilinszky verset, ő meg koncertet ad. Kedves barátom, Xaver belerángat ilyenekbe. Csodálom, hogy ilyen sok energiája van a magyar kultúrát terjeszteni, ennek a templomnak a felfedezését is neki köszönhetjük. Érdi Tamás játékát nagyon szeretem. Tőle elvett valamit Isten, elvette a szeme világát, de adott neki egy képességet, egy ajándékot. Minden idegszálával muzsikál, ámulatba ejt, ahogyan játszik”. Aztán megkérte kedves közönségét, hogy akkor is örüljenek a Pilinszky verseknek, ha azok nem tetszenek. A Junior Prima- és Prima Primissima-díjas Érdi Tamás elmondta: első irodalmi élménye Törőcsik Mari hangjához köthető, gyakran hallgatta gyerekkorában a János vitézt a színésznő előadásában.

Neki ajánlotta a koncert bevezető darabját, Chopin cisz-moll noktürnjét. Majd a többi: a cisz-moll fantázia, a legnépszerűbb Chopin-darabok egyike, a rondóformában szerkesztett f-moll ballada, a Desz-dúr „Esőcsepp-prelűd”, a lengyel táncok, a nagy polonézek, a csodálatos Asz-dúr „Hősi” polonéz. Érdi Tamás ezúttal is minden idegszálával, szívével, lelkével játszott, békét teremtve a zajos világban. A templomon kívül dörgött, villámlott – pillanatokra a villany is elment, de csak a közönség szisszent fel. Törőcsik Mari Pilinszky Aranykori töredék, Francia fogoly, Passió című verseit olvasta, a Négysoros címűt fejből mondta. A közönség hosszan ünnepelte mindkettőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!