Kultúra

2015.09.06. 07:19

Teljesülhetett a vágyuk: nemzetközi együttesekkel versenyzett a Gizella Nőikar

Veszprém – A Gizella Nőikar egy ötödik és egy hatodik helyet ért el az arezzói kórusversenyen. A karnagy szerint a kórus fejlődése szempontjából az sokat jelentett, hogy a kart beválogatták a kiváló fellépők közé.

Balla Emőke

A kórusvezetők és énekesek vágya, hogy részt vehessenek, énekelhessenek az arezzói versenyen, mely Európában több mint hat évtizede a legrangosabb és legmagasabb színvonalú megmérettetések egyike. A versenyre jelentkezni kell, hanganyagot küldeni, a kötött idejű műsort a versenykiírásnak megfelelően összeállítani. A jelentkezési feltételek szigorúak, a jelentkezők közül szakmai zsűri választja ki a meghívott kórusokat. Három kategóriában kellett indulni. A Gizella Nőikar a folklór kategóriát választotta (ajánlották nekik, hogy népi ruhában adják elő a műsort és azt mozgással egészítsék ki), a XX. századi kategóriában egy olasz művet kellett kötelezőként előadni, a kis kamarakórus kategóriában szintén volt kötelező darab, egy olasz reneszánsz. Az utóbbiban azért indult a kórus, mert női kari kategóriát nem hirdettek; a mezőnyben a vegyes karok mellett a veszprémi volt az egyedüli nőikar.

Folklór, XX. századi és kis kamarakórus kategóriában indult a Gizella Nőikar az arezzói versenyen
Fotó: Gizella Nőikar

– Amatőr kórusoknak hirdették a versenyt, de mi olyan énekkarokkal találkoztunk, akik a mi fogalmaink szerint abszolút profik, élvezetesek, lenyűgözőek voltak. Fantasztikus produkciókat hallottunk – mondta Borbásné Gazdag Gabriella karnagy. Két spanyol, két magyar, egy horvát, egy japán és egy fülöp-szigeteki kórussal versenyeztek. Mindhárom kategóriát más helyszínen szervezték, a folklór kategória koncertje az arezzói dóm lépcsőjén volt, 800 széket helyeztek a közönségnek. Valamennyi műsort nagy érdeklődés kísérte. Nehezítette a fellépést, hogy a karnagy lebetegedett, négy kórustagnak elment a hangja, ennek ellenére igyekeztek a tőlük telhető legjobban teljesíteni. Nem a helyezések fontosak, hanem az, hogy beválogatták őket a nemzetközi zsűri által értékelt kiváló csoportba, közölte a karnagy. A verseny kitekintést adott a világ kórusmozgalmára, kóruséneklésére.

A Gizella Nőikar koncertezett egy Arezzóhoz közeli kisvárosban, Ponticinoban, szabadtéren és 2016-ra meghívást kapott a görögországi Prevezába egy nemzetközi fesztiválra és versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!