Kultúra

2015.11.25. 19:51

A nyelv nemzetépítő - Szülőfaluja ápolja Lőrincze Lajos emlékét

Szentgál – Lőrincze Lajos-szobrot avattak kedden a róla elnevezett iskola udvarán, a nyelvész századik születésnapjának tiszteletére.

Heffler Péter

Száz évvel ezelőtt, 1915. november 24-én született Lőrincze Lajos nyelvész, tanár, ennek alkalmából a nevét viselő szentgáli iskola udvarán felavatták a szobrát. A szoboravatón Istvánfalvi Sándor, Szentgál polgármestere, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója beszédében Lőrincze Lajos életútját elevenítette fel.

– Lőrincze Lajos tudományos munkásságában egyre fontosabbá vált, hogy a nyelvi jelenségeket az ember a nyelvhasználó felől közelítse meg. Ezért is tudott tevékenysége oly népszerűvé, a közember számára is érthetővé és élvezetessé válni – mondta Polgárdy Imre. – A tanár úr azt vallotta, hogy meg kell tanítani a beszélők széles körét arra, hogyan foglaljanak állást a nyelvben felbukkanó új jelenségekkel kapcsolatban. A napjainkban ránk zúduló töméntelen idegen kifejezés, a hanyag, sokszor igénytelen, sőt, durva beszédmód mutatja, hogy a vadhajtások nyesegetésére, a nyelvművelésre, Lőrincze Lajos tanításaira ma is nagy szükség van, talán jobban, mint valaha – hangsúlyozta Polgárdy Imre.

A róla elnevezett iskolában állították fel Lőrincze Lajos porcelánszobrát. Jobbra Polgárdy Imre
Fotó: Heffler Péter

A szobrot készítő Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Simon Attila büszkén emelte ki, hogy társadalmi felelősségvállalásuk jegyeit már több közterület is őrzi az országban, így Balatonalmádi, Herend, Veszprém és Budapest után most már Szentgál is.

– Szobrot azoknak szoktak állítani, akiket jellemük, tisztességük, gondolkodásuk, közösségért végzett szolgálatuk méltóvá tesz erre. Lőrincze Lajos szimbóluma annak, hogy nincs nyelv nélkül közösség, legyen az egy nemzet közössége vagy egy település közössége. Nincs anyanyelv nélkül nemzet és ország sem. Az anyanyelv utat képez a következő generációkhoz, eszköz ahhoz, hogy az elmúlt korok értékeit összekössük a mai kor modernitásainak elvárásaival. Lőrincze Lajos munkássága egyben felelősséget is mutat, hordoz számunkra, felelősek vagyunk anyanyelvünk megőrzéséért – mondta a szobor átadásán Simon Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!