Kultúra

2015.11.18. 19:04

Rocksztárként fogadták Varró Dánielt a péti gyerekek

Pétfürdő – Annyian kíváncsiak voltak Varró Dániel költő közönségtalálkozójára, hogy a rendezvényt az emeleti tanácsteremből a több száz néző befogadására alkalmas színházterembe kellett költöztetniük.

Szabó Péter Dániel

Persze nem meglepő a felfokozott érdeklődés, a József Attila-díjas költő a kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb egyénisége, Túl a Maszat-hegyen című kötetét gyerekek és felnőttek egyaránt imádják. Ettől függetlenül Varró Dániel a Napló kérdésére megjegyezte, maga is meglepődött a nagy tömegen, remélni sem merte, hogy ennyien szeretik az irodalmat errefelé. A pétiek mellett sokan érkeztek a szomszédos Várpalotáról is, a gyermekcsoportok mellett dedikálásra váró könyvekkel a hónuk alatt sétáltak be az idősebb korosztály képviselői. Mosolyogva hallgatták a költőt, aki – mint kiderült – nem is igazán akart költő lenni.

 

– Gyermekkoromban buszvezetőnek készültem, ám később csalatkoznom kellett a szakma képviselőiben, ezt egy versben meg is örökítettem. A nővérem, Zsuzsi írt már kiskorától kezdve verseket, s nem tagadom, féltékeny lettem a sikereire. Úgy gondoltam, nem nagy tudomány a rímfaragás, így én magam is belevágtam – mesélte mosolyogva Varró Dániel, aki 12 évesen írt elbeszélő költeményéből, a Nyuszikából is elszavalt néhány sort a közönségnek.

Saját életéről, gyermekeiről is mesélt a péti közönségtalálkozón Varró Dániel költő 
Fotó: Szabó Péter Dániel

Persze a közönség elsősorban a Túl a Maszat-hegyen című sikerkönyv költeményeire volt kíváncsi, s nem is kellett csalatkozniuk, a Szösznénéről vagy épp a Büdös pizsamázóról szóló költeményeket együtt mondták vele a gyerekek. Aztán szó esett a Maszat-heggyel szomszédos Badarországról is, amelynek különleges és félelmetes lényeit egytől egyig versbe foglalta Varró Dániel. A költő, aki élete legnagyobb büszkeségének három kisfiát tartja, akik rendre inspirálják egy-egy új, a témát a megszokottól eltérő megközelítésben feldolgozó vers vagy épp mondóka megírására.

Az előadás után ellepték a gyerekek Varró Dánielt, s nemcsak a könyvekbe, hanem a kezükre is kértek aláírást a költőtől

A közönségtalálkozó végén aztán szinte ellepték a rajongók az egyébként visszahúzódó Varró Dánielt. Nemcsak verseskötetek lapjaira, hanem iskolai füzetekbe, irodalomtankönyvekbe, sőt, a kezükre is kértek tőle aláírást a gyerekek, akik alig akarták elengedni a most épp egy felnőtteknek szóló versesköteten dolgozó költőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!