Kultúra

2015.11.08. 14:23

Sompolygóból rókatündér - Új előadás a Kabóca Bábszínházban

Veszprém – Mosó Masa mosodájában nem mindennapi dolgok történnek; még az is előfordulhat, hogy egy rókalányból tündérkirálynő lesz.

Kutasi Zsófia

Igazán kedves és szívmelengető darabot mutatott be a Kabóca Bábszínház az Agórában; Varga Katalin könyve nyomán a Mosó Masa mosodája című előadást vitte színre. A legkisebbeket is megszólító darabban felvonulnak a klasszikus, jól ismert mesefigurák is: sárkány, boszorkány, manó, tündér, varázsszőnyeg és óriás. Persze van benne némi csavar, valamint kihívások, melyekkel Sompolygó, a rókalány szembesül akkor, amikor az Aranyvárosba szeretne eljutni. És hogy mit kell tennie? – azt, amit a szíve súg.

Bandura Emese, Üveges Anita és Szilvai Balázs bravúrosan oldja meg a számos bábos, maszkos szerepek és különböző figurák életre keltését
Fotó: Peka Roland

A különböző szereplők, feladatok végül elvezetik a céljához, és rókatündér királynő lesz belőle. A gyerekek figyelmét végig leköti az előadás, amihez a játékos, interaktív mozzanatok is hozzájárulnak. A díszlet és a bábok is kedvesek, színesek, a folyamatos váltások pedig nem hagyják azt, hogy akár egy percre is unalmassá váljon az előadás. Van játék, mese, ének és zene, amelyek teljes egésszé állnak össze, sőt, a humor sem hiányozhat. Mindezek jó arányban és hangsúllyal vannak jelen.

Bandura Emese, Üveges Anita és Szilvai Balázs bravúrosan oldja meg a számos bábos, maszkos szerepek és különböző figurák életre keltését.

– Mosó Masa Mosodáját azért választottuk az idei repertoárba, mert azt gondoljuk, hogy kell egy olyan előadás, ami az óvodásoknak és a kisiskolásoknak egyaránt élményt ad. Varga Katalin könyvei, a Gőgös Gúnár Gedeon, valamint a Mosó Masa mosodája mai napig népszerűek. Az apró történeteket a rókalány meséje fogja össze, különleges szereplőkkel, óriással, sárkánnyal, boszorkánnyal, tündérrel, mindezzel pedig a kicsik könnyedén tudnak azonosulni. Az egész előadásban az interaktivitás jelen van, a gyerekek pedig szívesen válaszolgatnak is a szereplőknek – nyilatkozta Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója.

A darab érdekessége az élő zenei kíséret, Szegedi Mátyás zenész gitáron és ritmushangszereken ad aláfestést a bábszínészek játékához.

Az előadás rendezője Sramó Gábor, zeneszerző Rozs Tamás, a tervező Fazekas Antónia, Varga Katalin könyve nyomán a darabot Szász Ilona írta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!