Kultúra

2015.11.01. 19:52

Zsinóron mozgatott bábok - Az ország egyetlen marionettszínháza a pápai

Pápa - Az országban egyedülálló attrakciót valósít meg a Pegazus Színház az Esterházy-kastélyban: marionett-bábszínházat hoztak létre az épület nyugati szárnyában. Az első marionett-előadást hamarosan szeretnék bemutatni a közönségnek.

Polgár Tibor

A Pegazus társulata gondolt egy merészet, és – egy sikeres pályázat segítségével – a pápai Esterházy-kastélyban létrehozta Magyarország egyetlen marionett-bábszínházát, melynek debütáló színdarabja egy 25 perces barokk show-műsor lesz. Végh Zsolttól, a színház társigazgatójától megtudtuk: ezzel az előadással a barokk kor játékstílusából és hangulatából igyekeznek majd ízelítőt nyújtani legfőképpen marionettbábokkal, élő színházi elemekkel, tánccal, operadallal, drámai jelenettel. – A dramaturgia, a jelmezek, a kellékek és a díszlet mind-mind a barokk világot idézi majd. A marionettszínház rendkívül látványos és szép, azonban borzasztóan nehéz műfaj – mutatott rá Végh Zsolt.

A marionettszínház rendkívül látványos és szép, azonban borzasztóan nehéz műfaj: a bábok mozgatását nem könnyű megtanulni (fotó: Polgár Tibor)

– A barokk kornak a marionettszínház volt az egyik népszerű szórakozási formája. A marionett a kastélyszínházak és a főúri színjátszás fontos elemét képezte – fűzte hozzá Végh Zsolt. Az Esterházy-kastély marionett-bábszínházához 17 darab fából faragott, barokk ruhába öltöztetett báb készült, ezek 70 és 50 centiméteresek. A bábok egy grófi udvartartást jelenítenek meg, van közöttük például báró, gróf, grófnő, inas, komorna, puttó, kötéltáncos, lantozó komédiás és udvari bolond.

– Marionettszínházunk több részből áll, ezek közül az egyik az öltöző, ahol három életnagyságú, barokk ruhába öltöztetett bábu látható a színpadi készülődés eszközeivel, fodrász- és sminkeskellékekkel. Így a látogató jobban el tudja képzelni, hogyan is készültek az előadásra a színészek. Az öltözőből a színpadra lehet eljutni. Ez előtt található a nézőtér, itt kis taburetek, zsámolyok vannak elhelyezve. A proszcénium falat – amit a közönség a térbe lépve azonnal megpillant – többek között aranyozott, faragott díszek, Esterházy-címer és angyalszobor alkotja. Ugyanakkor a kastélyban a mai kor kihívásainak megfelelő színház épült modern világítással és hangtechnikával – jegyezte meg a Naplónak nyilatkozva a Pegazus Színház színész-igazgatója.

A bábok egy grófi udvartartást ábrázolnak, van közöttük egyebek mellett báró, gróf, grófnő, inas, komorna, puttó, kötéltáncos, valamint lantozó komédiás (fotó: Polgár Tibor)

Sarkadi Nagy László, a pápai teátrum rendező-igazgatója kifejtette: a marionettszínház elbontható a színpadról, ahol így élő színházi műfajok is helyet kaphatnak. Mint mondta, a pályázathoz kapcsolódóan többféle jelmez, kosztüm, maszk, díszlet, tehát egy komplett belső berendezés is elkészült. A mintegy 25 perces első marionett-előadást Sarkadi Nagy László tervezi és rendezi, míg a színészvezetésért, a bábjátékosok képzéséért Végh Zsolt felel. A barokk show-t az Esterházy-kastély öt játékmestere, Császárné Csirmaz Enikő, Füredi Helga, Kovács Alexandra, Széll Anna, valamint Hegyi József kelti életre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!