Kultúra

2016.03.21. 09:02

Húsvétváró hangverseny a Thury-várban

Várpalota – Hazai és külföldi vendégművészek is színesítették a Gizella Női Kar húsvétváró hangversenyét, amelynek a Thury-vár adott otthont a napokban.

Szabó Péter Dániel

– Nem először lép fel városunkban Veszprém kiemelt művészeti együttese, hiszen tavaly a Balaton Kamarazenekarral nagy sikerű koncerten mutatkoztak be a várpalotai közönségnek. Bízom abban, hogy ezzel a húsvétváró hangversennyel hagyományt tudunk teremteni, s minden évben vendégül láthatjuk a Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezette kórust – mondta el köszöntőjében Simon Ágnes önkormányzati képviselő.

A Thury-vár rendezvénytermében ezt követően aztán a muzsikáé volt a főszerep. A házigazda szerepét Borbás Károly, a Várpalotai Bányász Kórus karnagya vállalta magára, minden műsorszám előtt részletesen beszélt a művekről és az előadókról, hiszen a Gizella Női Kar mellett vendégművészek is színesítették a koncertet.

Második alkalommal adott koncertet a Thury-vár rendezvénytermében a Gizella Női Kar
Fotó: Szabó Péter Dániel

A hangverseny első részében Tóth Árpád Március című versét – amelyet Dominek Anna, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze szavalt el a megjelenteknek – Schumann drámai hatású kórusműve, a Wassermann követte. Dsida Jenő Húsvétvárója után Hildegard von Bingen zeneszerző többszólamú darabja, az Ó, tüzes Szentlélek csendült fel a Thury-várban, a női kar mellett Aba-Nagy Zsuzsanna hárfaművész és Mandel Róbert tekerőlant-művész előadásában.

A folytatásban két székesfehérvári kürtművész, Acsai Gábor és Szilágyi Gergely csatlakozott a Goriziai Nemzetközi Kórusversenyre készülő Gizella Női Karhoz, s adták elő Johannes Brahms német romantikus zeneszerző Négy ének című művét, majd az antwerpeni reneszánsz zeneszerző és kottakiadó, Susato Táncoskönyv gyűjteményéből hallhatta a moreszkát a műértő közönség.

Idén a Goriziai Nemzetközi Kórusversenyen is bizonyíthat a Borbásné Gazdag Gabriella vezette női kar

A záróblokkban újabb két előadót, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott Kis Dóra szopránénekest, illetve a Zeneakadémia zongora mesterszakát végző japán Matsunaga Minamit köszönthette a publikum. A kórussal együtt Gioacchino Rossini három tételét adták elő, közben pedig Dominek Anna Reményik Sándor, illetve Babits Mihály alkalomhoz illő verseit tolmácsolta a megjelenteknek a nagy sikerű húsvétváró koncerten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!