Kultúra

2016.08.05. 16:20

Egyed Brigitta: A Jóisten a kezében tartott

Egyed Brigitta színész az utcán szinte beleolvad a szürke tömegbe, azonban aki látta már színpadon, biztosan nem felejti el. A mindig szerény, ámde kivételes tehetségű művész a Szép alak című, Diák Oscar-díjra jelölt filmben alakítja a főszerepet, a bemutató óta pedig több filmes felkérést is kapott.

Kutasi Zsófia

Brigitta a filmben Orsit, a takarítónőt játssza, aki beleszeret egy menő gimnazista lányba, Lucába (Milovits Hanna). A reménytelen szerelem kibontakozása feszült és izgalmas helyzeteket szül. A film már most remek kritikákat kapott, amennyiben elnyeri az elismerést, jelölhető lesz a 2017-es Oscar-díjra.

Brigitta első filmes alakításának előzményei szintén filmbe illőek, a színész szerint a Jóisten a kezében tartotta.

Kis Hajnival, a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos hallgatójával egy buszon ismerkedett össze. Három megállót utaztak együtt, de elég volt pár perc, hogy idegenként is megtalálják a közös hangot. Kis Hajni úgy nyilatkozott, megfogta Egyed Brigitta arca és kisugárzása, kifejezetten rá írta a jeleneteket.

- A Szép alak Orsiról szól, a takarítónőről, az ő lényéről, kisugárzásáról. Nekem ő a szép alak, aki szeretni akar és próbál, úgy, mint bárki más - fogalmazott a fiatal rendező. Először egy kilencperces verziót vettek fel, ez alapján készült a tizenhat perces kisjátékfilm. Brigitta szerint a stáb tagjai gyorsan összekovácsolódtak, a partnerével, Milovits Hannával is nagyon jó volt a közös munka, Kis Hajni pedig remekül vezette a forgatást.

- Hajni elképesztően tehetséges, meglepődtem, hogy huszonöt évesen milyen meglátásai vannak. Emellett nyugodt személyiség, gyönyörűen tud színészt, csapatot vezetni, instrukciókat adni, mindezt türelemmel, szeretettel, hozzáértéssel - mondja Brigitta, aki elárulja, nem volt még így kameraközelben, tartott is tőle, mert a színpadi színészet más, ott minden nagyobb, itt pedig minden miniatűr . Úgy véli, sokat tanult a forgatásnak köszönhetően.

- Mindenki a közös célért dolgozott és küzdött. Rengeteg szeretetet, odafigyelést kaptam, számomra ezt tükrözi vissza a film - fogalmaz Brigitta, aki a saját alakításáról szerényen vall. - Ha tudok adni és jó a csapat, akkor a végeredmény is pozitív lesz. Véleményem szerint ebben a szakmában nem elég a tehetség, a képesség, azt jól is kell használni. Én nagyon kétkedő vagyok ön-magammal szemben. Hogy ez a film idáig jutott, az egy hatal-mas ajándék, remélem, hogy méltóak vagyunk rá.

Már tizenévesen megfogták a játékfilmek, csodálta többek között Gobbi Hildát, Tolnay Klárit, Soós Imrét, Hofi Gézát, Kiss Manyit, Charlie Chaplint. Sokszor eszébe jutott, milyen érzés lenne elismert színésznek lenni: - Gyerekként arra gondoltam, de jó lenne, ha én is ezt csinálhatnám - mondja. Örül az alakításáról szóló elismeréseknek, főként annak, hogy többek között Szacsvay László színész is gratulált neki. Azonban magát mindig kritikus szemmel nézi.

Egyed Brigitta: - A film üzenete, hogy felvállalod-e önmagad (Fotó: Penovác Károly)

 

- Előfordult, hogy utólag adott hanglejtésemmel, arc-játékommal nem értettem egyet, ezeket szívesen megcsináltam volna újra. Magamnak soha nem vagyok elég jó, pillanatok vannak, amikor azt mondom, ez az, ezt elkaptam - vallja Brigitta.

A film végén ilyen pillanat Orsi és Luca találkozása.

- Egymás szemébe nézünk, Luca tekintetében ott a kétkedés, Orsiéban pedig, hogy tessék, ez vagyok én - ezt a részt szeretem, fogalmaz Brigitta.

A színész jelenleg a Re-cirquel Újcirkusz Társulatnál dolgozik, mint mondja, nagyon hálás Vági Bence igazgatónak, művészeti vezetőnek, hogy a Meztelen bohóc című darab főszerepét játszhatja. Vágyott a kihívásokra, az előadásban pedig szintén bizonyíthatott, és a budapesti közönség is elfogadta.

Brigittát a veszprémiek is jól ismerhetik, hiszen sokáig a Pannon Várszínház tagja volt. - Jó volt az itt eltöltött tíz év, rengeteget tanultam, többek között arról, mi az a kemény munka, emellett rendezhettem is, sokat köszönhetek Vándorfi László igazgatónak - mondja.

Vendégművészként a Pannon Várszínház előadásaiban jelenleg is szerepel.

Kis Hajnival folytatják az együttműködést, a tervek szerint lesz még közös munkájuk. A Szép alakot eddig a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon láthatta a hazai közönség. Brigitta a vetítés után több ajánlatot is kapott. Spáh Dávid felkérte egy kisjátékfilmhez egy nyomozó szerepére, Mundruczó Kornél pedig új, A felesleges ember című filmjében osztott rá szerepet; közös jelenetben játszik Cserhalmi Györggyel, ami Brigitta számára felemelő élményt jelentett. A film a migráció témáját járja körül.

A meghallgatáson az improvizációs gyakorlaton magából hozta a figurát: az általa alakított ápoló - akárcsak a migránsok - szintén menekül valami elől. - Mindenki menekül valami elől, mindenkinek megvannak a maga démonjai. Én ebben az önvallomásban előhoztam és beleépítettem a sajátjaimat.

A fiatal alkotó elmondta, sokszor néz tükörbe és szembesül önmagával. Vállalom-e magam? - Brigitta szerint ez a fő kérdés a Szép alak című filmben is.

- Hát nem arról szól ez a világ, hogy merem-e vállalni önmagam, merek-e szembenézni önmagammal? Van egy jelenet a filmben, amikor Orsi áll a tükör előtt, igazgatja magát, próbál szép lenni. A film gyönyörűen tükrözi ezt a vívódást. Amikor Orsi megigazítja a pólóját, és elindul a randira , az egy nagyon érdekes jelenet. Hiszen az önértékelés nagyon kényes téma. Sokszor jöttek fel bennem nehéz érzések, emlékek a forgatás alatt, de ezek vittek előre - mondja Brigitta.

- Szerintem a film üzenete, hogy felvállalod-e önmagad, hogyan oldod meg a nehézségeket, és természetesen teljesen mindegy, milyen identitásról beszélünk. A lényeg, tudod-e képviselni azt a személyiséget, amivel születtél - teszi hozzá.

A színészhez többen odamentek a vetítés után: egy néző elmondta, happy endet szeretett volna látni. Brigitta szerint sokan vágynak a reménytelen szerelem beteljesülésre, de vannak olyan sorsok, melyeknek ez nem adatik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!