Kultúra

2016.08.03. 15:45

Egyed Brigitta és az Oscar

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjra jelölte Kis Hajni, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának Szép alak című másodéves vizsgafilmjét, melyben a Pannon Várszínház társulatának egykori tagja, jelenlegi vendégművésze, Egyed Brigitta játssza a főszerepet.

Kutasi Zsófia

A tizenhét perces kisjátékfilmet a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában jelölte a díjra az akadémia. Amennyiben az alkotás elnyeri az elismerést, jelölhető lesz a 2017-es Oscar-díjra. Legutóbb 1994-ben szerepelt magyar alkotás a jelöltek között.

A film története szerint a főszereplő Orsi (Egyed Brigitta) a gimnáziumban dolgozó takarítónő beleszeret egy diáklányba Lucába (Milovits Hanna). A reménytelen szerelem lehetőséget ad arra, hogy a két ember sorsa egy ponton találkozhasson.

Forrás: Beautiful Figure / Szép Alak

Kis Hajni a film előzetesében úgy fogalmazott, megfogta Egyed Brigitta arca és kisugárzása, kifejezetten rá írta a jeleneteket. – A szép alak az Orsiról szól, a takarítónőről, az ő lényéről, kisugárzásáról. Nekem ő a szép alak, aki szeretni akar és próbál, úgy, mint bárki más – fogalmazott a fiatal rendező.

A filmet eddig a Filmhéten, valamint a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon láthatta a hazai közönség.

A Diák Oscar-díjat 1972-ben hozta létre az Amerikai Filmakadémia, többek között azért, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal tehetséges alkotók munkáinak bemutatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!