Kultúra

2016.08.03. 18:55

Félprofikkal egy versenyben - Második és különdíjjal tért haza Olaszországból a Gizella Nőikar

Veszprém - Az olaszországi Goriziában rendezett nemzetközi kórusversenyen romantikus kategóriában 2. díjat, a folklór megjelenítéséért különdíj kapott aranymedállal a veszprémi Gizella Nőikar.

Balla Emőke

A Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezette Gizella Nőikar tavaly az arezzói kórusversenyen szerepelt sikerrel, idén pedig kijutott a nagy múltú, 55. Seghizzi nemzetközi kórusversenyre, ahol bemutatta a magyar kóruskultúra értékeit. A versenyen tizenöt kórus vett részt, egy fehér-orosz, két észt, két francia, két olasz, egy lett, két litván, két lengyel, egy svéd, valamint a veszprémin kívül még egy magyar együttes, a debreceni Lautitia Kórus.

A 2002-ben alapított Gizella Nőikar Veszprém város kiemelt művészeti együttese, mely 2014-től a Művészetek Háza szervezetében működik, a Városi Művelődési Központ támogatásával. Tavaly nyáron Arezzóban szerepelt nagy sikerrel, egy ötödik és egy hatodik helyezést ért el, a mezőnyben egyetlen női karként. Az énekkar akkor három kategóriában indult. Az együttes vezetője szerint egy kórusnak fontos a megmérettetés és az, hogy versenyen szerepeljen. Már az elismerés volt, hogy részt vehetett az arezzói versenyen. A mostani sikeres kvalifikációnak a kórus minden tagja örült, intenzív próbákkal készültek a versenyre, amelyen három kategóriában indulnak: romantikus, 20. századi és folklór kategóriában.

Borbásné Gazdag Gabriella karnagy (balról) és az egyik kórustag, Sári Kata az elnyert díjjal Fotó: Gizella Nőikar

Borbásné Gazdag Gabriella a goriziai verseny után elmondta: azt gondolta, az arezzói verseny a legnívósabb megmérettetés, de a goriziai ahhoz hasonlóan rangos. Amatőr kórusversenyként hirdették, mégis nagyon sok félprofi kórus lépett színpadra - konzervatóriumi, zeneakadémiai hallgatókból álló énekkarok -, velük szemben nagyon nehéz versenyezni. Vannak, akik heti öt énekórát és négy próbát tartanak, és olyan is akadt a kórusok között, melynek idén a goriziai már a harmadik nemzetközi versenye volt. A karnagy közölte, egyre inkább felértékelődik számára, hogy egy rangos meghívásos versenyben vehetett részt az énekkar. A kórustagok számára tartást ad, színvonalas munkájuk elismerését. Valamennyiük számára lenyűgöző, hogy ilyen kiváló társaságban léphettek fel. Félprofikkal együtt versenyezve látják, hova, meddig lehet eljutni, fejlődni.

Az olaszországi együttlét a közösség összekovácsolására is alkalmat adott; az énekesek a verseny és az első este adott koncert mellett Triesztbe is kirándultak. A program által a magyar kórusok, karnagyok is közelebb kerültek egymáshoz, így a debreceni Lautitia Kórushoz. Találkoztak egy tartui kórussal; a Veszprém észt testvérvárosából érkező énekkart meghívták a királynék városába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!