Kultúra

2016.09.26. 19:05

A Dubniczay-palotában tartotta meg kiállítását a Frequenzen művészcsoport

Veszprém - A legfontosabb talán, hogy a különböző helyszínekről érkező, különböző műfajokban alkotó művészek megismerhetik a más iskolákból érkező alkotókat. Ez fantasztikus lehetőségeket rejt magában - véli Kádár János Miklós.

Leitner Vera

A Frequenzen nevű, európai országok képzőművészeiből álló alkotócsoport a Dubniczay-palotában tartotta meg kiállítását vasárnap. A festmények, rajzok, kollázsok, kerámiák, szobrok mellett akciófestészet, spontán alkotói folyamatok végigkövetésének lehetősége is várta az udvarba látogatókat.

- Van valami teatralitás az ilyen típusú akciókban, s csupán attitűd kérdése, melyik művész miként viszonyul a nézők előtt történő alkotás-hoz - mondja Kádár János Miklós Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, egyetemi tanár, s bevallja, ő maga például az elvonult alkotás híve. A huszonöt éve alakult nemzetközi művész-egyesület egyik alapítója még jól emlékszik arra, mikor évtizedekkel ezelőtt éppen itt, a Dubniczay-palotában sor került a Frequenzen egyesület ünnepélyes útnak indítására.

- Más-más szociális és kulturális háttérrel, el- térő képzettséggel rendelkező művészek alkotnak immár huszonöt éve a szervezeten belül. Évente rendezünk a mostanihoz hasonló alkotótáborokat szerte Európában. Elsősorban spanyol, német, olasz, osztrák művészekkel dolgozunk együtt, s a lényeges eleme ennek az együttműködésnek, hogy egy-egy ilyen alkotótábor alkalmával az ember másképp hangolódik rá a környezetére, megpróbálja megérteni a másik művészt, a benne zajló folyamatokat, amelyeket az kivetít alkotás közben.

Varga Dóra Boglárka, Kozó Hanna és Sághi Flóra Júlia figyeli Krajnyák Helga rajzolását   Fotó: Balogh Ákos

- A rendszerváltás eufóriájában indult el a Frequenzen egyesület. Mi csak tettük a dolgunkat, alkottunk határtalanul - emlékszik vissza Debreczeny Zoltán festő. - Az idei tábornak ez a kiállítás csak egy állomása, a hét folyamán megállás nélkül dolgozunk. A külföldi kollégák közül akadt, aki nem tudott ugyan eljönni, de ők is folyamatosan, velünk egyidejűleg készítik műveiket, s az online felületeknek köszönhetően megoszthatjuk egymással a munka eredményét. A táborzáró kiállítást október elsején nyitják meg a Hotel Betekints rendezvénykertjében.

- Szeretem kizökkenteni a tanítványaimat, kilépni velük az iskola falai közül, és megmutatni nekik, hogy a művészet egy egészen más életmód - meséli alkotás közben B. Hegedüs Piros, aki a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI oktatójaként támogatta tehetséges diákjait, hogy ők is részt vegyenek a művészeti eseményen. - A Frequenzen csoport művészeti bemutatóján együtt dolgozni a többi művésszel egy komplex folyamat, melynek részesei az alkotók, az alkotás, a veszprémi panoráma a háttérben, a nézők, s azok reakciói; így válhat ez egy életszerű, valódi élménnyé a fiatalok számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!