Kultúra

2016.09.14. 17:55

Sokszor megyek a szívem után - Beszélgetés Malek Andreával

Pápa - Nagy sikerű koncertet adott a Pápai csülök-, cicege- és borfesztiválon Malek Andrea a Happy Dixieland Banddel közösen. A népszerű énekes-színésznő még soha nem lépett fel a bakonyaljai városban, ahol koncertje előtt beszélgettünk vele.

Polgár Szilárd

- Jártam már magánemberként Pápán, de korábbi fellépésre nem emlékszem. Szerintem ez lesz az első előadásom, ráadásul mindjárt ilyen gyönyörű helyszínen, mint az Esterházy-kastély - mondta mosolyogva a Naplónak Malek Andrea. - Egyébként kislányommal a közelmúltban két napot pihentünk a Bakonyban, ahol sokat kirándultunk. Gyönyörű része Magyarországnak Veszprém megye. Varázslatos a táj.

- Ahogy várhatóan Malek Andrea is varázslatos lesz ma este Pápán, ahol a Happy Dixieland Banddel lép majd színpadra. Hogyan jött létre a közös előadás?

- Az első koncertünk Keszthelyen volt a nyáron. Hamar kiderült, hogy egy nyelvet beszélünk, szeretem, hogy ők nem bújnak el a dalok mögé, hanem megcsillantják az egyéniségüket. A dixieland vidám zene, amelyet az improvizáció tesz még különlegesebbé. A Molnár Dixieland Banddel egyébként koncerteztem már közel egy évtizede. Ebben a műfajban meg kell tanulni, hogy érezzem a helyemet a zenekarban. Én pedig szeretek tanulni, igaz, sokszor megyek az ösztöneim és a szívem után.

- Ezek szerint a szívére hallgatott a mai műsor dalainak kiválasztásakor is?

- Előadjuk a Kabaré című dalt, Karádi Katalin Hamvadó cigarettavég című örökzöldjét és Charlie Jég dupla vhiskey-vel című slágerét is, ezek valóban ritkán hallhatóak dixieland-feldolgozásban. Mostanában nagy kedvet érzek hozzányúlni olyan dalokhoz, amelyeket a képemre formálhatok és énekelhetek.

Malek Andrea Pápán a Happy Dixieland Banddel lépett fel. Ebben a műfajban meg kell tanulni, hogy érezze a helyét a zenekarban
Fotó: Polgár Szilárd

- Koncertezik a Jazzrael együttessel, Lehr Istvánnal, fellép a gyermekműsorával, továbbá édesapjával a Malek a négyzeten című elő-adásban. És akkor a színházi szerepeiről nem is beszéltünk. Nem sok ez egy kicsit?

- Számomra inkább az a kérdés, hogy ezek közül melyik az, amellyel a legtöbb emberhez eljuthatok és örömet okozhatok. Ősszel ezeken túl igazi meglepetés produkcióval is készülök, amelyről egyelőre többet nem árulok el. Nyilván folytatom a többi projektemet is, hiszen az előadásokon folyamatosan látom az emberek arcán a mosolyt és az elégedettséget.

- Hogyan telt a nyár, jutott idő a pihenésre?

- Ilyen mozgalmas nyaram talán még életemben nem volt. Sokfajta dolgot csináltam, így felléptem a Budapest Jazz Orchestrával, Oláh Kálmánnal feldolgoztuk Michel Legrand világhírű dalait, és játszottam a fertőrákosi barlangszínházban is. Pihenni viszont csak pár napot tudtam. Tavaszi gyerek vagyok, nekem az a különleges évszakom, ám mindenben megkeresem és megtalálom a szépet.

- A pápai gasztronómiai fesztiválon cicegét, csülköt és finom borokat is lehet kóstolni. Úgy tudom, szeret főzni, kóstolta például már a cicegét?

- Nálunk a cicegét berének hívják, nagyon finom, és bizony én is szoktam készíteni. Amikor valahol jót eszem, megkérdezem, hogyan csinálták, majd felírom, és én is kipróbálom. Egyébként szeretek főzni, ez egy nagyon kreatív tevékenység, az elkészült ételekbe belefőzöm a gondolataimat, a szeretetemet, a gondoskodásomat. Ráadásul ez a színpadon is így működik. Szeretem a közönséget jóllakatni; olyan, mintha mindenkinek adnék egy tál húslevest, amelyet én készítettem.

- És mi a helyzet a borokkal?

- Nagyon kedvelem a finom, minőségi borokat, és ők is szeretnek engem. Mindig az adott évszaknak megfelelően választok. Most éppen boros korszakom van.

- Régóta Ausztriában él, rendszeresen ingázik Bécs és Budapest között. Nem fárasztó folyton úton lenni?

- A munkának és a családnak megfelelően hol itt vagyok, hol meg ott. Három gyermekem van, évek óta Ausztriában élünk. A nagyobbik fiam már Németországban tanul, a kisebbik pedig a nyáron dolgozott. Valóban sokat utazom, ám a hosszú utak alatt folyamatosan énekelek.

- Nagyon csinos most is. Korábban azt mondta, hogy szeretne vonzó maradni.

- Az őszinteség nagyon fontos. Egy nő merje bevallani magának, hogy valami nekem való vagy sem. Ezt én is folyamatosan tanulom. Szeretném, ha a kolléganőim is bátrabbak lennének ezen a téren. Vannak itt jó példák, Pokorny Lia, Palya Bea vagy Soma bátran felvállalja önmagát. Egyébként szerintem nagyon sok szeretet van bennem, amelyet próbálok odaönteni , ahová csak tudom. Remélem, ezt a közönség Pápán is érezni fogja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!