Kultúra

2017.01.27. 17:55

A Kalevala nyomában

Zirc – A finnek nemzeti eposzát, a Kalevalát Elias Lönnrot állította össze a romantika korában, az 1830-as -40-es években.

Kutasi Zsófia

Elias Lönnrot eredeti népköltészeti anyagok alapján, alkotó módon nyúlt a Kalevalához. Az eposzról Bába Laura, az ELTE Finnugor Tanszékének munkatársa tartott előadást a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban pénteken.

Az eposzról Bába Laura, az ELTE Finnugor Tanszékének munkatársa tartott előadást

Bemutatta a finn népművészetet, többek között az úgynevezett Kalevala formát, amely a finn népköltészet régi versformája. Beszélt a Kalevala szerepéről a finn kulturális életben, a politikai törekvések tekintetében, a nemzeti identitás megteremtésében, megerősítésében a 19-ik században, valamint, arról, milyen hatással volt Finnország határain kívül és hogyan változott meg az értékelése az idők során. Szó esett Elias Lönnrot életéről és munkásságáról is.

Az előadás, Martta Wendelin (1893–1986) finn grafikus, festő Kalevala által ihletett munkáiból nyílt új időszaki kiállításhoz kapcsolódott. Martta Wendelin képein idealizáltan mutatta be a hagyományos finn szokásokat, mindennapi tevékenységeket. A tárlat a budapesti Finn Nagykövetség kiállítási anyaga. A művekhez tartozó Kalevala idézeteket Rácz István fordításában olvashatják az érdeklődők.

A megnyitón  Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatója kiemelte, a rendezvénnyel a független Finnország fennállásának 100. évfordulóját ünnepelik. Az idei első programmal is arra törekednek, hogy a felújított kiállítótérben előadásokat is rendezzenek. Az év fő témája az önálló finn állam évfordulója, emellett a reformációhoz kapcsolódva is több rendezvénnyel készülnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!