Kultúra

2017.01.20. 17:20

A szecesszió az építészetben

Veszprém – A Felfedező utak című kötet a díszítményeken keresztül ismerteti a magyar városok szecessziós épített örökségét. A könyvet a Laczkó Dezső Múzeumban mutatták be a szerzők.

Kutasi Zsófia

A Felfedező utak - Szecessziós épületornamentika a vidéki Magyarországon című kötetet a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a múzeumban.

Keserű Katalin művészettörténész, professor emeritus beszélt a kötetről. Kiemelte, rengeteg tanulsággal járt a könyv elkészítése. A szecesszió, latin eredetű szó jelentése kivonulás. Ez a fogalom arra is vonatkozik, hogy szecessziós mozgalom művészei a kanonizált művészethez képest másfajta művészi gondolkodást vezettek be. A századfordulón a történeti stílusok keveredése mellett a szecessziós építészet jellemzői is megjelentek. Ekkor többen kutatták a paraszti kultúra hagyományait, a történelmi Magyarország, így Erdély területén is.

A művészek is jártak gyűjtőutakra. Megjelent ekkor az arts and crafts mozgalom, amely a 19-ik századi angliai házépítési stíluson alapult. Ez a stílus a művészeteket és a mesterségeket újra összefogta. Magyarországon ennek hatására, a gyűjtőutak és a fiatal építészek tevékenysége nyomán a stílus felvirágzott. Ez szinte egyidejű a szecesszióval, több esetben nehéz szétválasztani a két stílust. Keserű Katalin elmondta, a könyv az ornamentikát is taglalja, azt az építészeten keresztül vizsgálja. A könyv érdeme továbbá, az alföldi kutatások bemutatása.

Keserű Katalin művészettörténész beszélt a kötetről a bemutatón Fotó: Balogh Ákos

Brunner Attila művészettörténész, a kötet egyik szerzője és szerkesztője elmondta, a kutatómunka egy adatbázist eredményezett, amely nyomán jött létre a könyv. Egy jelentős fejezet az alföldi mezővárosok és a szecesszió összefonódását taglalja.

A kötet szerzői továbbá Sipos Anna és Gopcsa Katalin művészettörténészek.

A bemutatót követően nyílt meg a Medgyaszay 140 – A vasbeton építőművésze című kamara kiállítás, amely születése 140. évfordulója kapcsán a legjelentősebb veszprémi szecessziós épületek tervezőjéről, Medgyaszay Istvánról emlékezik meg. A tárlat bemutatja a legendás építész veszprémi építkezéseivel kapcsolatos eredeti leveleket, tervrajzokat és fényképeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!