Kultúra

2017.01.26. 19:25

Hittel és bizalommal

Veszprém - Az egymásba vetett hit és bizalom, a törődés és megértés a boldog házasság titka Lukács László és Vigh Éva szerint, akik harminchat éve házasok.

Kutasi Zsófia

Történetük még harminchat évnél is régebbre nyúlik vissza. Az általános iskolában ismerkedtek meg. Aztán az élet más utakra terelte őket, azonban felnőttként újra találkoztak. Akkor Éva túl volt egy váláson, nem is gondolt arra, hogy újból házasodni fog. 1980-ban futottak ismét össze, s egyből érezték, hogy ez több egy átlagos találkozásnál. 1981-ben össze is házasodtak, mint mondják, a mai napig ugyanazon a hőfokon ég a kapcsolatuk, mint kezdetben.

- Egy hullámhosszon kell lenni, fontos a közös érdeklődési kör, örömet kell szerezni a másiknak - összegzi véleményét a férj. Egy ideig külföldön dolgozott, mint mondja, akkor is csak arra gondolt, mikor lehetnek újra együtt. Fél siker minden, ami nem együtt történik László szerint.

Lukács László és Vigh Éva a fiataloknak azt tanácsolja, legyenek egymással türelmesek, alkalmazkodóak
Fotó: Pesthy Márton

- A tudat, hogy a feleségem a közelemben van, erőt ad, felvillanyoz. Reggel alig várom, hogy felkeljek és láthassam - mondja László. Nemcsak szavakban, hanem tettekben is bizonyítja szerelmét. Évának rendszeresen virágot ad, süt, főz neki, verseket ír hozzá. Ez a megbecsülés kölcsönös, Éva is csak dicsérni tudja férjét: - Mindig tud újat mondani nekem. A közös emlékek felelevenítése kiapadhatatlan örömforrás számunkra. Soha nem unatkozom mellette, jó humora van, ami szintén fontos.

Kiegészítik egymást mindenben. László hobbija a művészet, a versírás mellett fest, legutóbb kiállítása nyílt a Petőfi Színházban, Éva pedig utazni szeret. Három unokájuk van. A házaspár 2016-ban az idősek napi rendezvényen elnyerte Az év szuperpárosa címet. Mint mondják, probléma, vita előfordul, azonban azokon mindig túl tudnak lépni.

Úgy vélik, a házasságon belüli harag nagyobb magányosságot eredményez, mint az egyedüllét. A fiataloknak azt tanácsolják, legyenek egymással türelmesek. El kell gondolkodni a saját hibáinkon is, mérlegre kell tenni a jó és a rossz dolgokat. Úgy vélik, az is lényeges, hogy a vallás terén is megértsék egymást. László szerint lélekemelő volt a hódítás, az udvarlás időszaka. Mindennek meg kell adni a módját, még ha változtak is a szokások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!