Kultúra

2017.01.16. 23:05

Negyed évszázad Krúdyval

Várpalota - Kis magyar irodalmi panteon címmel mutatták be a Krúdy kiskönyvtár huszonötödik, egyben az utolsó kötetét a közelmúltban a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Huszonöt éves múltra tekint immár vissza a Krúdy kiskönyvtár sorozat, azóta jelennek meg kötetek a nyomdát vezető Szentendrei Zoltán segítségével. A sorozat az író lánya, Krúdy Zsuzsa kezdeményezésére indult, eleinte az ő iránymutatása mellett készültek a füzetek, majd a harmadik kötettől már Praznovszky Mihály szerkeszti a köteteket, amelyek közül egyik sem került kereskedelmi forgalomba.

A közelmúltban rendezett várpalotai estre is ajándékként hozta őket a házigazda, a szervező Krúdy Baráti Társaság tagjainak legnagyobb örömére. A kiadványt - Krúdy művei mellett - Zórád Ernő, a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjának illusztrációival tették még színesebbé.

A most megjelent kötet a sorozat huszonötödik, egyben utolsó darabja.

Praznovszky Mihály a Thury-várban tartott könyvbemutatón Fotó: Szabó Péter Dániel

- Mindig arra törekedtem, hogy a könyvek erről a tájegységről szóljanak. Természetesen bent volt a várpalotai nagymama és nagypapa is. A Bakony külön kötetet kapott. Két érdekes könyvecske is megjelent, amelyek túlnőttek önmagukon. Az egyik szinte dupla kiadásban jelent meg, ez a Magyar hasak. Krúdyről, főképp a Szindbád film miatt, mindenkinek a gasztronómia ugrik be. Nos, ez a kötet egy valóságos étlap volt.

Ennek a folytatása pedig a Fogynak a kövér emberek című könyv volt, amelyben Krúdy jeles gondolatai, aforizmái szerepeltek. Ezt később egy szegedi kiadó kiadta egy külön kötetben is. Ezek a művek a szerelemről, a férfi-nő küzdelméről, evésről és ivásról, a küszködésről, az élet elvesztéséről szólnak, vagyis rólunk, emberekről - összegezte az elmúlt negyed évszázadot a sorozatot szerkesztő irodalomtörténész.

Praznovszky Mihály elmondta, már fiatalon olvasta Krúdyt, aki nagy hatással volt rá. Saját bevallása szerint, aki Krúdyt olvas, egy külön szekta" tagja. Az író munkássága feldolgozhatatlan és összegyűjthetetlen.

A Thury-várban bemutatott utolsó könyv is ritkaság, akárcsak az előzőek, hiszen ezúttal sem került kereskedelmi forgalomba, ajándékként kapták meg azok, akik ellátogattak a várpalotai kötetbemutatóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!