Kultúra

2017.01.17. 17:25

Sikeres rendezvények, stabil működés jellemezte a megyei könyvtár elmúlt évét

Veszprém - A 2016-os év mozgalmas volt a megyei könyvtárban. Az intézmény pozitív mérleggel zárt, a kölcsönzések száma meghaladta a 160 ezret.

Kutasi Zsófia

Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, 2016-ban nagy szakmai kihívást jelentett az év közepén megrendezett könyvtárosok vándorgyűlése. Az országos háromnapos konferenciára nyolc- száz szakembert fogadtak. A rendezvény sikeres volt, amit a visszajelzések is megerősítettek. Az elmúlt évet az igazgató szerint a sikeres rendezvények mellett a stabil működés jellemezte.

- A napi működés folyamatosan jó színvonalon történt, a kollégák mindent megtesznek azért, hogy hozzuk az előírásokat, szakmai minimumokat - fogalmazott Pálmann Judit.

Számos olvasópályázatot indítottak a gyermek- és ifjúsági könyvtárban, tartottak mesevetélkedőt, amely megmozgatta a megyében az iskolásokat, gyermekcsoportokat. A könyvtár partnere volt a Finnugor kulturális főváros programsorozatnak, melynek helyszínt is biztosított.

- A gyűjtemény szempontjából jó irányba fejlődünk, de ehhez az kellett, hogy stabil és kiszámítható beszerzésünk legyen forrásoldalról is. Több mint tizenhétmillió forintért tudtunk dokumentumokat beszerezni; a könyvek mellett cd-ket, dvd-ket, adatbázis-előfizetéseket, elektronikus dokumentumokat is.

– Ha továbbra is megőrizzük a szakmai színvonalat, amit korábban nyújtottunk, az jó eredmény – mondta Pálmann Judit igazgató Fotó: Penovác Károly

A kölcsönzések száma 2016-ban emelkedett, a fiókkönyvtárak jól teljesítettek. Igaz, kevesebb a látogatói létszám, mint pár évvel ezelőtt, de akik ragaszkodnak az adott közösségi térhez, azok használják a városrészi könyvtárakat. Tehát továbbra is van jogosultságuk ezeknek az egységeknek - hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: - Hogy hányan és hányszor tudnak hozzánk eljönni, az nemcsak az intézménytől függ, hanem a potenciális könyvtárhasználótól, az ő szabadidejétől, szokásaitól.

A teljes intézményre vonatkozóan 150 ezer volt a látogatószám, a kölcsönzések száma pedig több mint 160 ezer. A személyes látogatók száma némileg csökkent, viszont nőtt a regisztrált használóké. A könyvtár költségvetése több mint négyszázmillió forint, amelyben egy jelentős tétel - közel háromszázmillió forint - a megyei feladatok ellátását teszi ki. Ezek részben megyei módszertani feladatok, általános szakmai feladatok, valamint a 198 kistelepülés könyvtári ellátása.

- Ha továbbra is megőrizzük azt a kiegyensúlyozott működést és szakmai színvonalat, amit a korábbi időszakban nyújtottunk, az már önmagában jó eredmény. Jelenleg három uniós pályázaton dolgozunk, ebből egyet jövő hét elején benyújtunk. Ez 25-30 millió forintos szolgáltatásfejlesztés, oktatások, képzések indítása a felnőtt korosztály számára.

A következő pályázat közel százmilliós projekt infrastruktúrafejlesztésre. Ebben az esetben az önkormányzat lesz a pályázó, de a könyvtár a kedvezményezett. Nagyon reméljünk, hogy ez megvalósul, mert az informatikai rendszert frissítenünk kell. Erre épül rá egy újabb pályázat, melynek segítségével szintén szolgáltatásokat, képzéseket indítunk - mondta az igazgató.

Pálmann Judit kiemelte, várják a kulturális szférában dolgozók béremelését:

- Nagyon jó lenne, ha a béremelés realizálódna, mert nagyon alacsonyak a fizetések. A szakmunkás-minimálbér emelésével a különböző képzettségű kollégák fizetése összecsúszott, így a dolgozók közel nyolcvan százaléka a garantált minimumon van. Örvendetes, hogy többet keresnek a kollégák, de a differenciálásra, motiválásra nincs lehetőség. Úgy vesszük, hogy ez volt a nulladik lépés, és egyszer a szakmában lesz életpályamodell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!