Kultúra

2017.02.15. 13:12

Marionettfigurák, kesztyűbábok kiállítása

Veszprém – A bábművészetben kiemelten fontos a látvány, az pedig, hogy egy képzőművész fordul a bábszínház felé, különösen izgalmas – mondta Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója Majoros Gyula Blattner-díjas tervező munkáiból nyílt kiállításban a Kabóca Bábszínházban.

Kutasi Zsófia

- Majoros Gyula mint autonóm alkotó, a szobrászaton belül a mobil szobrászattal foglalkozik. Mint tervező pedig alkalmazkodik a bábszínházi dramaturgiához. Látványban nagyon izgalmasak és szépek a kiállításban szereplő bábok. Az alkotó felhasználja a népművészet bizonyos elemeit, technikáit is, például a fafaragást, emellett kombinálja a különböző anyagokat, többek között a textilt és a fát.

A figurák rendkívül színesek, ami a bábszínház állandó közönsége, a gyerekek szempontjából fontos. A bábok a lépték terén is változatosak; vannak, melyek hagyományos bábszínházi előadásokhoz, vannak, melyek kisebb térhez készültek, például a három királyok, melyek egy asztali jelenet szereplői. Összességében nagyon változatos és izgalmas a tárlat, a marionettfiguráktól a kesztyűbábokon át a közel ember nagyságú bábokig ível a paletta – fogalmazott Hegyeshalmi László, aki a kiállítást az I. Nemzetközi Vizuális Bábdramaturgia Konferencián nyitotta meg a Kabóca Bábszínházban.

Majoros Gyula 1961-ben Németkéren született. A képzőművészet mellett díszlettervezéssel és zenével is foglalkozik. Rendszeresen fellép performance fesztiválokon, és kiállítás megnyitókon. Zenéjét a world music és a jazz improvizatív elemekkel összegyúrt elegye jellemzi.

A kiállítást a Kabóca Bábszínház az I. Nemzetközi Vizuális Bábdramaturgia Konferenciához kapcsolódva rendezte. Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója elmondta, több alkalommal dolgoztak együtt Majoros Gyulával. A kiállításban többek között a korábbi előadásokban szereplő figurák tekinthetőek meg. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!