Kultúra

2017.03.08. 17:37

Huszonnyolc női sors, 56 könnycsepp

Veszprém – Az ’56-os női hősök nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, példaképül szolgálhatnak az eljövendő generációk számára.

Kutasi Zsófia

Három hónappal ezelőtt, december 6-án ünnepségsorozat keretében nyílt meg a múzeum veszprémi Törvényszék Várbörtön kiállítóhelyén a Büszke nők Veszprémben című kiállítást. S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, e tárlat folytatásának tekinthető a most megnyíló 56 könnycsepp, Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben című vándorkiállítás, amely újabb nősorsokon keresztül mutatja be '56 eseményeit, következményeit. A tárlat tisztelgés a nemzetközi nőnap alkalmából a 20. századi magyar történelem kiemelkedő női alakjai előtt.

- Úgy vélem, ezzel a kiállítással is, rendezvényünkkel méltó módon tiszteleghetünk az '56 kapcsán és még minden bizonnyal sok-sok könnycseppet ejtő, de mindig helytálló nők előtt – mondta S. dr. Perémi Ágota.

 

Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő a megnyitón kiemelte, 1956-ban az egész nemzet összefogott a szovjet elnyomással szemben. A gyenge nők is megmutatták, hogy erősek és elszántak tudnak lenni. Hősök voltak, akik tisztességes, becsületes életet akartak élni. Ma kötelességünk, minél többet megtudni róluk és az egykori eseményekről.

A kiállítást Hermann Róbert, főtanácsos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese nyitotta meg. Mint mondta, a nagy történelmi események általában férfiarcúak. Fontos, hogy a történelemtudomány és a muzeológia a nők szerepét is bemutassa az egykori események kapcsán. A kiállításon huszonnyolc nő sorsát, az '56-os és az azt követő eseményeket ismerhetjük meg sajátos perspektívából. A bemutatott nők közül többen mártírok. Fontos, hogy felidézzük az 56-os hősök alakjait, amíg lehet, rögzítsük az egykori eseményeket.

A kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása. Kurátora Lukács Fanni, az intézet muzeológusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!