Kultúra

2017.04.19. 17:50

Kalandok az űrhajózás napján - Izgalmas feladatok és bemutatók várták az érdeklődőket Ajkán

Ajka - Űrhajósnapi kalandozásokra hívta vendégeit az Úrkúti Csillagászati Klub - tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc klubelnök.

Penk Tímea

Az ajkai múzeumban és fotógalériában izgalmas feladatok és bemutatók várták a látogatókat. A gyerekek maketteket készítettek, a kisebbek űrsiklót, a nagyobbak egy Mercury-űrkabint rakhattak össze, de népszerű volt a napszonda is. A gyereknek szüleik, a klubtagok segítettek: Molnár Melinda, Csánitz László és Ivanics-Rieger Klaudia.

A részt vevő gyerekek egy űrsikló vagy egy Mercury-űrkabin makettjét rakhatták össze. Szüleik, a klubtagok segítettek nekik
Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

- A sok gyerek be sem fért a terembe, sokan a folyosóra kitelepülve láttak hozzá a munkához - számolt be a klubelnök. Az elkészült űrsiklókat megröptették, Veisz András bemutatta a vízrakéta-kilövő állomást. A szerkezet hatvan méter magasra repült fel. Békési Zoltán és Surányi Zoltán segítségével a Napot is szemrevételezhették a látogatók.

A programot meteoritbemutató zárta, Kereszty Zsolt meteoritszilánkjaiból a szerencsések haza is vihettek néhányat. Mások csillagászati folyóiratokat, plakátokat, naptárakat kaptak.

- A sorsolást interaktív "meteorittapizás" és -vizsgálat követte - számolt be Ivanics Ferenc. Elmondta: a klubtagok számára is nagy öröm, hogy több mint ötven résztvevő kalandozott velük az űrhajósnapon és egyedülálló élményekkel gazdagon indult hazafelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!