Kultúra

2017.04.20. 17:20

Őrzik Sümeg értékeit

Sümeg - Az Értékőr oklevelek átadásával és látványos kiállítással zárult a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület által koordinált "Értékek iskolája Sümegen" program.

Tóth B. Zsuzsa

A pályázati támogatással megvalósult projektben 14 diák vett részt a helyi általános iskolából és gimnáziumból, több felnőtt közreműködő támogatása mellett. hogy összegyűjtsék a város helyi értékeit.

A tavaly szeptemberben indult program októberben műhely munkával folytatódott, miközben a fiatalok hat helyi értéket dolgoztak fel különféle technikával. Játékosan, de értéket teremtve dolgoztak és részletesen feltérképezték a Kisfaludy emlékházat, a Püspöki Palotát, a Kisfaludy gimnáziumot, a Vártámadás programját, a Manótanya kézműves műhelyt és a Simon István által is emlegetett helyi gesztenyefa sort, és közben a diákok megismerték a Hungarikum törvényt, megtanultak egyebek mellett fényképezni, filmet felvenni és vágni, interjút készíteni. Ma már képesek bármilyen helyi érték önálló feldolgozására, akár a helyi Értéktár részére is.

Fotó: Famulus

A projektzárón a fiatalok átadták ajánlásaikat a Sümegi Értéktér Bizottság számára – tudtuk meg a projektgazda Oszkai Rékától, a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület elnökétől. A programon Végh László polgármester méltatta a fiatalok munkáját, Horváth Zsolt országgyűlési képviselő adta át a fiatalok Értékőr okleveleit, Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megyei Közgyűlés alelnöke pedig hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a helyi értékek gyűjtése a kisebb településeken és méltatását követően átnyújtotta az "1000 éves Vármegyék" emlékérmet Oszkai Rékának a Veszprém megyéért tett értékteremtő munkáért.

Az esemény a Kisfaludy Sándor Emlékházban a „Miért jó Sümegen élni” című kiállítás megnyitójával folytatódott.  A tárlaton a városi alkotó pályázatra érkezett azon rajzokat mutatták be, amelyeket a projekthez kapcsolódva készítettek óvodások, iskolások. Továbbá a szovátai testvériskolából érkezett diákok magyar szerzők verseihez készített illusztrációit ugyancsak láthatták az érdeklődők. Az erdélyi gyerekek több napot töltöttek a városban, így sümegi diáktársaik átadhatták számukra is az értékőrző szellemiséget.

A sümegi ifjú Értékőrök és segítőik a Kárpát-medencei Pannon értékőr hálózat tagjai lettek így. A projekt ugyan lezárult, de a fiatal értékőrök folytatják a munkát további kutatásokkal. kép: A sümegi értékőrök csoportja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!