Kultúra

2017.05.16. 05:42

Jubiláló Gizellák

Fennállásának 15 éves jubileuma alkalmából ünnepi koncertet adott a Gizella Női Kar, a város egyetlen nőikara a Megyeháza Szent István termében.

Jákói Bernadett

A kórus 2002-ben alakult Veszprémben zenét szerető hölgyek összefogásából. A Gizella napok záró rendezvényeként kórusbaráti körben ünnepelték a jeles évfordulót. Veszprém város kiemelt művészeti együttesének karnagya, Borbásné Gazdag Gabriella vezényletével csendültek fel a kórusművek. Elsőként Karai József Új regösénekével köszöntötték a közönséget. Az ünnepi koncertet Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg, felemelve a zene, a muzsika, a közös énekelés fontosságát ünnep- és hétköznapjainkban. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte és méltatta a jubiláló női kar 15 éves tevékenységét. Veszprém kiemelt művészeti együttese 2014-től a Városi Művelődési Központ támogatásával a Művészetek Háza szervezetében működik.


15 éve a zenekultúra szolgálatában tevékenykedik Borbásné Gazdag Gabriella alapító karnagy vezetésével Veszprém egyetlen női kórusa Fotó: Jákói Bernadett

Asztalos István kórusbarát minőségében méltatta a kóruscsalád szerepét, megosztotta mindazokat a baráti-családi vonatkozásokat, amelyek a kórus belső életét is meghatározó fontos érzelmi kötődéseket erősítik. A műsorban klasszikus és mai kórusművek csendültek fel, mint Mendelssohn: Laudata pueri, Nancy Telfer: Missa brevis, valamint Rossini és Benjamin Britten művei. Szólót énekeltek Kohári Bernadett és Kis Dóra. A kórus és a karnagy személyes barátja a jubileumi koncerten is közreműködő, Bécsben élő hárfaművész, Aba-Nagy Zsuzsanna, akivel 2007-óta tart a kórus sikeres koncerteket. Zongorán Molnár Orsolya kisért és működött közre. A műsor két része között a kórus munkáját segítő Dominek Anna a Petőfi színház színésznője kiemelkedő előadásában tolmácsolta Reményik Sándor Művészet és Pákolitz István Énekeljetek! című versét. A művésznő beszédóráival járul hozzá a tökéletesebb kórushangzás eléréséhez. A jubiláló kórustagok hisznek abban, hogy a jövőben is megtalálják őket azok az emberek, azok az események, melyekhez csatlakozva tovább fejlődhetnek, s munkájukat végezve örömet szerezhetnek másoknak, hiszen a legfontosabb céljuk, hogy közönségük számára tiszta, igényes, különleges, szépséget és feltöltődést adó zenei élményt nyújthassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!