Kultúra

2017.05.13. 18:01

Harc és a küzdelem - Vojnich Erzsébet kiállítása a Várgalériában

A mélység csendje jellemzi képeit, mondta Király Júlia közgazdász Vojnich Erzsébet kiállításának megnyitóján a Dubniczay-palotában.

Balla Emőke

A monetáris politika és a művészet kapcsolatát állította párhuzamba Király Júlia, aki beszélt arról is, hogy Vojnich Erzsébet korábban végtelen lépcsőket, nagy, hűvös tereket, folyosókat festett, az idő változásával azonban megjelentek festményein a figurák: táncosok, artisták, vívók, birkózók. Képein végtelen csend van, a  mélység csendje.

 

Vojnich Erzsébet nem először állít ki Veszprémben, 1981-ben – a főiskola elvégzése után – Hegyeshalmi László rendezte a tárlatát, emlékeztek vissza mindketten a megnyitón. A kiállító művész elmondta, a 2000-es évek elején férjének, Szüts Miklósnak is volt itt tárlata. Azzal kapcsolatban, hogy mostanában másmilyen képeket fest, mint régen, elmondta, lánya úgy fogalmazta meg, „eddig mindig üres tereket festett, figurák nélkül, most meg figurákat fest, tér nélkül". A Dubniczay-palota Várgalériájában látható alkotások 2013-ban készültek. A harc és küzdelem foglalkoztatta őt, aminek megfestésének szükségét érezte. A két ember közti párbaj, a vívás, a tánc  koreografált mozgás, leginkább ez  érdekelte. Pina Bausch moderntánc-koreográfus nagyon közel áll hozzá, mindig csodálta őt, nagy tehetségnek tartja. Egyik kép hozta a másikat, a  miértet azonban nehéz megmagyarázni, ahogyan azt sem tudja megmondani, előtte húsz évig miért az üres tereket festette. A főiskola után egyre kisebbek lettek a figurák, végül már csak a tér maradt. Négy éve megszületett a sorozat, sokáig nem tudta kiállítani, mert nem volt megfelelő hely, tavaly tavasszal mutatta be az anyagot.

Vojnich Erzsébet beszélt arról, hogy most is figurákat fest, de másmilyeneket, mint az itt láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!