Kultúra

2017.05.16. 19:35

Kubai mesék - Lassan változik Castro országa

FELSŐÖRS Fehér homokos tengerpartok, rum, szivar és mindenhol szól a salsa. Fidel Castro, Che Guevara, szocializmus, szegénység. Ez a kétarcúság az amerikai gazdasági embargó oldása óta is jelen van Kubában, ahol a turizmus egyre nagyobb szereppel bír.

Sági Ági

Márciusi utazásának élményeiről tartott fényképes beszámolót Zelenák Adrián a faluházban, aki két barátjával egy hónapot a karibi szigeten töltött.

Kubában elképesztően olcsó minden, de ezen az áron jobbára csak a helyiek tudnak vásárolni. A turista számára mindennek ára van, a konvertibilis pezóért a szolgáltatásokat is sokszoros áron lehet megvenni. Havanna, a főváros is kétarcú: a gyönyörű gyarmati épületek karbantartás híján omladoznak, mindenről mállik a vakolat.

Rengeteg a turista, és a helyiek kedvessége mögött érezhető a konvertibilis pezó reménye. Hiába szigetország, rendes tengeri halat nem lehet kapni, a kínai pangasiussal kell beérni. A szállás viszont olcsó és megbízható. Egységáron kínálják a magánszállást mindenhol az országban. Vonatjegyet csak két nappal későbbre kapni, így van idő felfedezni Havannát, a fővárost. Tényleg mindenhol szól a zene, és a bárokban olcsó a koktél.

Életkép egy havannai utcáról

Az utcákon háromféle autóval lehet találkozni: az amerikai oldtimerek és a kelet- európai blokk szocialista csodái mellett egy ismeretlen kínai márka modern autói is feltűnnek. Az üzletek üresek, az alapélelmiszereken kívül más nincs. A hús kevés, valamilyen felvágottszerűséget kapni csak bizonytalan eredettel és a magyar ízlésnek kissé kellemetlen ízzel. A zöldség és gyümölcskínálat bőséges, de mindenért sorba kell állni. Különösen fagylaltért. Az állami Coppelia fagylaltozókban, melyek minden városban egyformák, négy-öt féle fagylaltot lehet venni. Ezek elvileg különféle ízűek, megkóstolva mindegyik egyforma.

A sárga Ladát limuzinná alakították

Fotó: Zelenák Adrián

A helyieknek látszólag nagy ünnep a fagylaltozás, egy idősödő házaspár kiöltözve áll a sorban, ünnepelnek valamit, és életükben először járnak itt. Szürreális vonatút után sikerül a vidéket is felfedezni, a kevesebb turista jót tesz a lakosságnak, őszintébbek a mosolyok. Bár biztonságos ország, azért egy erőd megnézése után a fényképezőgépet kis híján megszerzi két kubai fiatal, de a hosszadalmas rendőrségi procedúra miatt az utazók inkább már elfelejtenék a lopási kísérletet. A táj szép és egy kis madarászásra is jut idő, bár túrázni nem nagyon lehet, egyszerűen nincsenek útvonalak.

Az egy hónap nem is olyan hosszú, amikor napok mennek el sorbanállással és fuvarszervezéssel. Végtelen tőke nélkül és tájékoztató táblák híján turistaként nehéz eljutni egyik pontból a másikba, legközelebb a kerékpárokat is vinni kell.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!