Kultúra

2017.05.16. 19:41

Virágzás a májusi esőben - Kiállítás a Nagy Gyula Galériában

LOVAS Tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Nagy Gyula Galéria, mely az elmúlt években színes kulturális programokkal és időszaki kiállításokkal várta látogatóit.

Szendi Péter

Az idei első tárlaton a Balatonfüredi Művészklub festményeiben gyönyörködhettek az érdeklődők.

A májusi eső aranyt ér, ez kiváltképp igaz volt a megnyitó napjára, hiszen a rendezvény előtt még esett az égi áldás, majd a kiállításra „időzítve” a tavaszi napsugár járta át a Nagy Gyula Galéria csupa zöld udvarát. A vendégek így „aranykertben” ülhettek Hanny Szabó Anikó költő, újságíró köszöntésekor, akinek Villa Romána - Letícia emléke a Florália ünnepről írását Dallosné Nagy Ibolya olvasta fel, ezzel megadva az alaphangulatot. A Florália a római korban a megújulás ünnepe volt, eleinte a gabonavirágzás időszakában tartották. - Mindig csodáltam a rómaiakat, hogy több mint kétezer évvel ezelőtt, hogy tudtak mulatni, építkezni, milyen csodálatos ruhákba öltözködtek. A Florália, a régi tavaszi ünnep tőlük ered.


A Balatonfüredi Művészklub szebbnél szebb alkotásait csodálhatták meg az érdeklődők Fotó: Szendi Péter

A mai napon mi is szeretnénk a tavaszt méltóképpen megünnepelni, hiszen ilyenkor nemcsak a természet, hanem az emberek és az állatok is megújulnak kívül-belül egyaránt. A lelkünket is a boldogság járja át, már akkor is, amikor ránézünk egy csodálatos virágra - hangsúlyozta Hanny Szabó Anikó, akinek versei többször is elhangzottak, majd megnyitotta a kiállítást. A füredi művészklub tagjainak szebbnél szebb alkotásait csodálhatták meg az érdeklődők. A rideg falakat felöltöztették a tavaszt jelképező motívumok, azok a virágfestmények, melyek az embereket szinte átölelték. A kiállításon a Kék Balaton Népdalkör Bónyai Mária vezetésével és Jehoda Ferenc zenész, balatoni és tavaszt idéző dallamait hallgathatták meg. A tárlat június 4-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!