Kultúra

2017.07.05. 19:10

Erdélyben jártak a pápai fúvósok

Pápa – A nagy sikerrel adott székelykeresztúri, valamint kovásznai koncertek mellett jutott ideje Pápa Város Fúvószenekarának és hozzátartozóiknak a helyi nevezetességek feltérképezésére is.

Laskovics Márió

Pápa Város Fúvószenekara június 23. és 30. között egy hetet töltött el Erdélyben. Sóskúton június 25-én, vasárnap részt vettek erdélyi magyar zenekarok mellett a XXXVI. Fúvószenekarok Nemzetközi Találkozóján, de előző nap már adtak egy koncertet a székelykeresztúri városközpontban is. Ha már arra jártak, felajánlották Pápa testvérvárosának, Kovásznának, hogy ott is koncerteznek. Így június 27-én, kedden este a fő téren léptek fel, továbbá szerdán a város üdülőrészében. Az ottani önkormányzat biztosította számukra a szállást és a reggeli ellátást – tudtuk meg Horváth Adriántól.

A karnagy a repertoárral kapcsolatban elmondta, a székelyföldi magyaroknak kedvezve a koncertek főleg az újévi show dalaiból, illetve könnyűzenei magyar slágerekből épültek fel.

Horváth Adrián karnagy

- Torokszorítóan megindító volt, hogy a közönség énekelte a magyar dalokat. Élvezték az egészet, és nem akarták, hogy abbahagyjuk. Kovásznán például megkérdezték, hogy miért van basszusgitár a zenekarunkban. Erre azt feleltem, mert ilyen számokat játszunk. Náluk ez nem szokás – jegyezte meg. Hozzáfűzte, Székelykeresztúron és Kovásznán is megtisztelte őket a helyi polgármester jelenlétével. Ők pedig magukkal vitték Áldozó Tamás pápai polgármestert, így voltak kapcsolataik.

Mint mondta, az egyesület saját költségvetéséből finanszírozta az utazást, amelyen részt vehettek a negyven zenész hozzátartozói is. Beszámolt arról is, hogy a székelykeresztúri felvonuláson találkoztak egy pesti csoporttal, akik együtt meneteltek velük. A műsor után odament hozzájuk egyikük, akinek annyira tetszett a koncert, hogy örömittasan kérte, vegyék fel vele a kapcsolatot, mert százezer forinttal beszállna az úti költségekbe.

A székelykeresztúri fúvószenekari találkozón utolsó fellépőként arattak sikert a pápai fúvósok Fotó: Krisán Csaba

Az előadások mellett jutott idő a kikapcsolódásra, a kirándulásokra is. A pénteki kiutazáskor útba ejtették Vajdahunyadot, a székelykeresztúri érkezéskor bográccsal várták őket. Szombaton Parajdon a sóbányában, Korondon egy fazekasműhelyben, illetve Farkaslakán jártak, hétfőn Kovásznára menet megálltak Csíkszeredán, megnézték a csíkszentsimoni sör manufaktúrát, valamint az Anna-tavat, kedden meglátogatták Csomakőröst, Zágont és Gelencét, szerdán Brassóra mentek, csütörtökön pedig Nagyváradra menet Segesvár nevezetességeit vették szemügyre. A pénteki napot a hazautazás tette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!