Kultúra

2017.07.31. 08:24

Kiállítások évada Vászolyban

Több kiállítás miatt is érdemes augusztus végéig a kis Balaton- felvidéki településre látogatni. Bár a falu alig 250 lelkes, a tárlatokat egy nagyváros is büszkén mutogathatná.

Sági Ági

- Az önkormányzat, a Vászoly Fennmaradásáért Alapítvány és a Vászolyi Baráti Kör összefogásával szervezzük nyaranta a kulturális programsorozatot. Vászoly neve Vazultól, a tragikus sorsú Árpád- házi hercegtől ered, az ő névnapján, június közepén falunappal indul nálunk a nyár. Több kiállítást is szervezünk, jellemzően blokkokban, a hétvégén már a harmadik kiállítási blokkunkat nyitottuk, ezeket augusztus végéig lehet megnézni a Galériában- mondta el Borosné Ivicz Mária szervező.

Az egyik kiállítás a reformáció 500. évfordulójának jegyében a szabolcs-szatmár-beregi régió hat különleges templomának részleteit, mosolygós szentjeit, a tájat és benne az embert mutatja meg Csutkai Csaba derűs, világos képein. A képzőművészetet kedvelők Komáromi Judit festett kép- komód párosaiban gyönyörködhetnek, a természetkedvelőknek és a gyerekeknek a Bogárvilág óriásai című látványos tárlat tetszik majd legjobban, melyen a hatalmas trópusi bogarak mellett színpompás lepkék is láthatók.

- Van még egy különleges tárlatunk, amivel az idén februárban elhunyt Csikós Attilának is emléket állítunk. Ő a Magyar Állami Operaház díszlettervezője is volt, és ruhaterveiből, skicceiből, hagyatékából van egy kiállításunk, amit a művész felesége bocsátott rendelkezésünkre, még a művész Kossuth- díját is meg lehet nézni. Az operaháztól eredeti jelmezeket kaptunk a Don Carlosból és az Aidából, és láthatóak előadás plakátok is- tette hozzá.

Fotók: a szerző

A Vászolyi nyár nem csak kiállításokat tartogat, előadások, koncertek is színesítik a programot. Legközelebb augusztus 5-én 19 óra 30-tól az I Musici di Vászoly, a Vászolyi Muzsikusok és barátaik kamarazenei koncertje lesz a templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!