Kultúra

2017.08.18. 18:40

T. Petrasovszky Mária festménykiállítása nyílt meg a Szaléziánumban

VESZPRÉM A festészet ismerkedés, láttatás, emlékezés, egyben naplóírás ecsettel - vallja T. Petrasovszky Mária, akinek a Szaléziánumban nyílt festménykiállítása.

Balla Emőke

A tanár, festőművész Az én „Orbis pictusom" című tárlatát Márfi Gyula ajánlotta a közönség figyelmébe. Az érsek arról beszélt, hogy a képeken érződik a szeretet. Az alkotó kötődik azokhoz az emberekhez, akiket fest, a tájhoz, a városhoz, amit ábrázol. Janka Ferenc görög katolikus esperes, parókus kiemelte, a kiállítás tisztelgés Comenius Orbis pictus című műve előtt, a szerző az enciklopédikus ismeretanyagot a gyermeki érdeklődésnek megfelelően foglalta össze. Comenius egyaránt fontosnak tartotta az értelmi, erkölcsi, művészeti és hitbeli nevelést, az igaz, a jó, a szép szolgálatát. T. Petrasovszky Mária hivatása a tanítás, a nevelés; nemcsak az iskolában nevel, hanem a családban, közösségben is. Nevel a képeivel, hisz abban, hogy az embereket helyes neveléssel jó irányba lehet fordítani. A képekről sugárzik a hit fénye, a remény fénysugara. Az alkotó szereti a tájat, az embert, akit ábrázol, az egyházat, a jó és szent Istent - mondta az esperes, parókus.

T. Petrasovszky Mária kiállításán portrék, tájképek láthatók Fotó: Nagy Lajos

A tárlaton a festőművész néhány gondolatot is elhelyezett a portrék, a hazai (balatoni, veszprémi, tagyoni) és távoli (horvát, osztrák) tájképek mellett. Megfogalmazta többek között, hogy a tájban benne van az alkotó ember is, a látványt nem akarja átírni, hanem megjeleníteni, nem követi a divatot, mert nem lenne önmaga. „Már nem éltél hasztalan, ha létednek nyoma van" - írta.

A megnyitón az alkotó unokái adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!