filmművészet

2021.09.19. 09:30

Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak filmklubokat szeptember közepén. A FILMIOKLUB-ok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az NFI keddi közleménye szerint a klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében kezdeményezték a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását.

Mint felidézik, néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához.

„Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga” – idézik a közleményben Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki hozzáteszi azt is, hogy évek óta nagy sikerrel működik a Müpamozi filmklub és tavaly ősz óta

a FILMIO-nak köszönhetően kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java.

„Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait” – emeli ki Káel Csaba.

A FILMIO streaming-platformnak és az egyetemek filmklubszervezőinek köszönhetően szeptember közepén indulnak a FILMIOKLUB-ok, amelyekben a filmvetítések után meghívott szakértőkkel beszélgethetnek az egyetemisták. Az NFI a szervezők felkészítésére jelenléti és online oktatást is kínált, vendégül látja őket a Budapesti Klasszikus Film Maratonon és a Ludwig Múzeumban látható Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon is.

A filmklubszervezők számára az NFI lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!