Kultúra

2015.08.04. 08:29

300 kivételes műtárgy a Balaton - parton

Balatonfüred - Rippl-Rónaitól Zsolnayig százmilliós értékű aukciós kiállítás nyílt.

Napló információ

Czóbel Béla, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Mattis-Teutsch János, Fehér László és számos más neves klasszikus és kortárs képzőművész munkáiból nyílt kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában. A Pintér Aukciósháznak köszönhetően ez már az ötödik alkalom, hogy a képző- és iparművészet iránt érdeklődők a Balaton -parton is hódolhatnak a művészet szeretetének, nem is akármilyen minőségben.

A neves aukciósház ebben az évben is kivételes anyagot válogatott a Balaton, nyár, szerelem, pozitív életérzés tematikájú aukciós kiállításához klasszikus-, 20. századi modern- és kortárs festményekből, szobrokból és műtárgyakból. A mintegy 300 darabból álló tárlat, mely augusztus 14-ig tekinthető meg számos érdekességgel szolgál a műkedvelő közönség számára. A kiállítás aukcióval zárul, melyet augusztus 15-én este tartanak ugyancsak Balatonfüreden a Vitorlás étteremben. A kiállított tárgyak mindegyikére licitálhatnak majd az érdeklődők, melyek 10 ezer és 12 millió forint közötti kikiáltási árakkal indulnak.

A klasszikus festmények előtt hódolók számos érdekes és különleges alkotással találkozhatnak a kiállításon. Rippl-Rónai Józseftől egy pasztell Kalapos hölgy portrét, Kádár Bélától egy különleges csendéletet, Egry József művei közül önarcképét és a badacsonyi fényeket megörökítő akvarelljét, Czóbel Bélának pedig egy piros kancsós csendéletet ábrázoló olaj-vászon munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat egyik legkülönlegesebb darabja Tóth Menyhért: Pár-Család című olajfestménye, mely a festőművész egyik fő műve. Várhatóan ez a mű lesz az aukció egyik nagy sztárja is, valamint ez az alkotás indul a legmagasabb, 12 millió forintos kikiáltási árról.

Egy másik, a kiállítást gazdagító rendkívüli festmény a legnagyobb biedermeier mester, Than Mór: Psyche (A rózsabimbó) című, 1861-es olaj-vászon munkája. A kompozíciónak két, egymástól eltérő méretű példánya ismert. A kisebb példány jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja. A nagyobb pedig a Vaszary Villa-béli kiállításon tekinthető meg az aukció napjáig, amelyet követően a 3 millió forintos kikiáltási ár feletti legnagyobb licitet kínáló műgyűjtő birtokába kerülhet majd az alkotás.

A szobrokat kedvelők is találnak számos különleges munkát a tárlaton: egyebek mellett Mattis-Teutsch János két csodálatos alkotását, a márvány talapzaton álló patinázott réz „Alak"-ját, valamint bronz „Női alak"-ját, de Vilt Tibor, Schaár Erzsébet, Ferenczy Béni, Mikus Sándor és Borsos Miklós szobrai is mind figyelemre méltóak.

A műtárgyak között számos ezüst munka és jó pár kiemelkedő Zsolnay is színesíti a tárlatot, melyek között az aukción a néhány tízezer forintos induló licittől a milliós kikiáltási árig is találhatunk majd különleges darabokat.

Kortárs alkotásokban is bővelkedik a kiállítás, köztük két Fehér László által, balatoni témában festett mű is megtalálható. A művész maga nem szokott aukcióra alkotást adni, képei leginkább a műgyűjtők között cserél gazdát. Az, hogy most 2 festményt is adott a kiállításra és aukcióra, nagy megtiszteltetés a galéria számára.

A kortárs munkák fontos darabjai még többek között Braun András, Kovács Lehel, Verebics Ági, Verebics Kati, Breznay Pál, Csurka Eszter, Asztalos Zsolt és Barakonyi Zsombor alkotásai.

A nemzetközi téren is egyre nagyobb helyet követelő magyar üvegművészek alkotásai közül is megtalálható néhány – M. Tóth Margit, Borkovics Péter, Sipos Balázs és Melcher Mihály munkái – a Pintér Aukciósház kiállításán és fotókat is láthatnak az érdeklődők, többek között Gáti György képeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!