Kultúra

2011.10.11. 17:35

A 90 éves mester

Balatonfüred - Kiss András tanítványai, Tóth Dániel és Molnár András tették még ünnepélyesebbé zongorajátékukkal Krieg Ferenc festőművész kiállításának a megnyitóját.

Varga Ibolya

Az alkotót elsőként dr. Bóka István országgyűlési képviselő, a város polgármestere köszöntötte. Emlékeztetett arra, hogy a város képzőművészeti életét Krieg Ferenc alapította meg az 1960-as években. Elmondta, hogy a művész május 25-én ünnepelte kilencvenedik születésnapját. Ebből az alkalomból átadta a város ajándékát, egy szép kristályserleget. A mester is adott ajándékot a városnak, egy nagyméretű, Mongóliában az 1970-es évek elején készült festményt, az Ünnepi készülődést. A város polgármestere kifejtette még, hogy a kiállításnak otthont adó Ferencsik János Zeneiskola épületében hajdan több évig dolgozott a mester mint térképszerkesztő. Öröm, hogy az épület, melyben Pálóczi Horváth Ádám töltötte ifjúsága legszebb éveit, már megszépült, és bízik benne, hogy mihamarabb a kertje is visszanyeri régi szépségét.

A mester munkásságát Torjay Valter festőművész, művészettörténész méltatta. Krieg Ferenc tizennyolc évesen bejárt a Szépművészeti Múzeumba, hogy tanulmányozza a nagy festők munkáit. Felfigyeltek rá a múzeumban, másolatait remeknek találták és ingyenes belépőt biztosítottak számára. Később festőiskolákban és a Képzőművészeti Főiskolán is tanult. A megélhetését sokféle munkával teremtette elő, volt színházi statiszta, könyvelő, dekoratőr és térképszerkesztő. Utóbbi munkája kapcsán jutott el először 1969-ben Mongóliába, ahova később többször visszatért, és a keleti hatásokra sikerült kialakítania a sajátos stílusát. A másik település Velence, ami erőteljesen hatott rá, itt is a keleties látásmód, a sajátos színvilág fogta meg. Magyarországon főleg tájképeket készít, de ezek sem téveszthetők össze senki más munkáival. A mester még ma is aktív, nemcsak fest, hanem tanítványokkal is foglalkozik.

Krieg Ferenc máig nem veszítette el humorérzékét, öniróniáját, elmondta, hogy az ajándék is bizonyítja: ő egy nagyképű alak, mármint, hogy festett nagyméretű képeket is, és örül annak, hogy nyaktól felfelé még sikerült megőriznie fiatalos frissességét. Sajnos, nyaktól lefele már néha akadnak gondok.

A képek két szinten látogathatók, a koncertteremben és a kamarateremben.

 

A mai zeneiskola épületetét az 1950-es években geológusok vették birtokba, térképészként Krieg Ferenc is. Ez volt a Balaton-felvidéki uránkutatás központja. A geológusok sikerrel bebizonyították, hogy bár a területen van valamennyi urán, de annyi nincs, hogy érdemes legyen kibányászni. Ezzel elkerülték a tájsebeket. A kiállítás megnyitóján az egykori munkatársak közül jelen volt Szabó Imre, Majoros György és Máté Ernő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!