Szelle Dáviddal beszélgettünk

2019.08.03. 07:00

A Balaton-partra költözik a Csinibaba

Négy előadás erejéig a Balaton-partra költözik a Pannon Várszínház Csinibaba előadása. Szelle Dáviddal beszélgettünk a darabról, a színészetről és a Balatonról.

Horváth Virág

Szelle Dávid Bajkon urat alakítja a Pannon Várszínház Csinibaba előadásában Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A darab története mára már klasszikussá vált: 1962 tavaszán-nyarán felbolydult az ’56 után apátiába süllyedt Magyarország. Gagarin őrnagy szupersztár lett a béketáborból, Mastroianni napszemüvege és Anita Ekberg keblei megőrjítik az embereket a mozikban az Édes életet nézve. Mindehhez még a KISZ és a párt is kiírja az első Ki mit tud?-ot. Mindenféle csinibabák és gézengúzok jelentkezni akarnak, hogy megmutassák, ők mit tudnak. A nyertesek kiutazhatnak a Helsinki VIT-re is, és az ugyebár már nyugat. Itt az alkalom, hogy az ’56-ban szétszakadt szerelmes kamaszpár ne csak levelek útján találkozhasson: Attilának meg kell nyernie valamilyen kategóriát, hogy az Amerikában élő Katinkájához kijusson. Mivel ő és barátai a csajozáson kívül máshoz nem értenek, ezért tánczenekart alapítanak.

Szelle Dávid Bajkon urat alakítja a Pannon Várszínház Csinibaba előadásában Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szelle Dávid Bajkon urat alakítja az előadásban, aki elvágyódik a Földről, és a csillagok között szeretne létezni. – Ő akar az első magyar űrhajós lenni. A történet abban a korban játszódik, amikor az emberiség számára kitágult a létezés tere. Fellőtték a szputnyikokat, elkezdték tüzetesebben vizsgálni a Földön kívüli lét lehetőségét. Bajkon úr is azt gondolja, hogy számára is jobb lenne megismerni, hogy mi az, ami a Földön kívül van. Ő már inkább a föld felett egy pár méterrel lebeg. Lelki szemeivel már látja magát a csillagok között, ahogy „súlytalanul sétál a Holdon”.

- Én a „két lábbal a földön” típusú ember vagyok, tudomásul veszem, hogy itt kell tennünk a dolgunkat, viszont egy nagyon jó kirándulás ez a szerep. Nagyon pozitívan éltem meg ennek a darabnak a próbaidőszakát – tette hozzá Szelle Dávid.

Bajkon úr megformálásáért Szelle Dávid az évadzáró társulati ülésen Vándorfi László igazgatótól különdíjat vehetett át. – Nagyon hálás vagyok azért, hogy sokféle karaktert játszhatok a Pannon Várszínháznál. Nem skatulyáznak be, hanem kipróbálhatom magam komikusabb, drámaibb, fajsúlyosabb szerepekben is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Különleges pikantériát adnak a darabnak a Balaton-parti, szabadtéri előadások. – Az én szerepem szempontjából még izgalmasabb, hiszen valóban tudom kémlelni az eget és a csillagokat, mert a távcső, ami nálam van, igazi profi távcső. Úgyhogy Bajkon úr a Balaton-parton még inkább érezheti az elvágyódást, hogy ő egyszer a csillagok között lebeghessen.

A darabban az egyik központi helyszín a tó, ahol a szerelmesek csónakáznak. A Csinibabáról mindenkinek, aki valaha látta a filmet, vagy a színdarabot rögtön eszébe jutnak az örökzöld slágerekké vált betétdalok, a Reszket a Hold a tó vizén, vagy a Különös éjszaka volt. Különleges hangulata lesz az előadásoknak a Balaton-parton, hiszen úgy tudnak reflektálni az előadásban a vízre, hogy közben a valóságban is a tó partján zajlik a történet. Így az események közben a tó illata a valóságban is megcsapja a nézők orrát.

- A Csinibaba erős magjává vált a fiatalok „bandája”, akik zenekart alapítanak, hogy kijuthassanak Helsinkibe a Ki mit tud?-ra. A tehetséges fiatal csapat rendkívül látványos koreográfiákkal feledhetetlen pillanatokkal gazdagítja az előadást. Élnek a színpadon, ami nagyon fontos – tette hozzá Szelle Dávid.

Habár a Csinibaba a hatvanas évekbe repít vissza minket még mindig aktuális témákat feszeget. Az elvágyódás érzése, az igény, hogy többet érjünk el az életünkben mindig jelen van, bármilyen korban is éljünk.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Pannon Várszínház Csinibaba előadását augusztus 9-én, pénteken Balatonakaliban, augusztus 10-én, szombaton Alsóörsön, augusztus 13-án, kedden Balatonfüreden és augusztus 16-án, pénteken Balatonlellén láthatja a közönség 20 órai kezdettel. A sorozat zárásaként augusztus 17-én a veszprémi várban tekintheti meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában