Kultúra

2017.02.05. 11:13

A Békakirály: mese a barátságról és az elfogadásról

Veszprém – Különleges látványvilággal, arany és ezüst színekben, egyedi marionettfigurákkal kel életre a klasszikus mese, amely a barátságról és az elfogadásról tanít.

Kutasi Zsófia

Hogyan lesz egy királykisasszonynak egy béka a barátja? Milyen csoda kell ahhoz, hogy felismerje a varangyban a királyfit? Milyen átváltozáson mennek keresztül hőseink? Az eredeti Grimm mese alapján készült, a Békakirály című előadás minderre választ ad, melyet vasárnap mutatott be a Kabóca Bábszínház az Agórában.  A királykisasszony elveszti kedvenc játékát, az aranylabdát, így találkozik az elvarázsolt királyfival béka képében. Az állat a labdáért cserébe egyet kér: a királykisasszony barátságát. Az előadásban, ahogy az eredeti mesében, Vas Henrik meséli el a történetet egy keretjátékba foglalva.

A darab különlegességei a marionett bábok. A technika elsajátítása érdekében a bábszínház egy kurzust is tartott a bábszínészek számára Sarkadi Bence marionett művész vezetésével. A bábok, a jelmezek, a kellékek speciális teret is igényelnek. A színpadrendszerben a színészek felülről mozgatják a figurákat, melyek Bodnár Enikő tervei alapján készültek. A darab írója Kardos Tünde, dramaturg Szántó Viktória, zeneszerző Monori András, rendező Halasi Dániel. Benkő Zsuzsanna, Gombai-Nagy András és Szilvai Balázs játsszák.

Fotó: Penovác Károly

- A marionett nagyon régi, egyben nehéz bábtechnika. A bábok érzékenyek, a művészek nagy áttétellel, egy kereszttel mozgatják, navigálják az összes mozdulatot. Nagyon más világ a marionett, mint az egyéb bábokkal történő játék – mondta Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója.

A különleges látványvilághoz hozzájárul az áttört, mozgatható paravánrendszer. A díszletelemek át tudnak változni élő figurákká is. Ebben a mobil színpadi térben a marionett technika élő játékkal egészül ki. Az arany, ezüst, meleg barna színek teszik még varázslatosabbá az egyedi mesevilágot.

Az évadot a Kabócánál az elfogadás témája fémjelzi, ehhez kapcsolódik a Békakirály is.

- Azt gondolom az elfogadás olyan fontos és kiemelt téma, amivel foglalkozni kell. Sokan, sokfélék vagyunk. Lényeges, hogy a gyerekek megtapasztalják, hogy nem kell elsőre ítéletet alkotni, mélyebben kell megismerni az embereket, a történeteket, egymást. Így újabb világok nyílhatnak ki előttük. Ezt szeretnénk megmutatni ebben az évadban – nyilatkozta Székely Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!