Fontos a tanulás a zsidóság megismeréséhez

2019.12.12. 11:00

A hanuka jegyében szerveztek gyerekprogramokat Pápán

Játszóházzal várta a gyermekeket a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület. A programnak a Pegazus Színház épülete adott otthont.

Polgár Bettina

A játékok által igyekeznek visszahozni a hajdani hanukák hagyományait

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke kiemelte, a nap során minden a gyermekekről szólt. A résztvevőknek a Pegazus Színház társulata jóvoltából mesével kedveskedtek, melynek mondanivalója a hanuka üzenetével rokonítható.

– A Pöttyös mese arról szól, hogyan segít egy kis katica sokaknak, akik bajba kerültek, miközben ő is keresi az elveszett pöttyét. A végén természetesen megtalálja, de közben megismerhetjük, hogyan is lehet egymásra odafigyelni, segíteni, jót tenni. A hanuka adakozása és fénye ugyanezt jelképezi: a közösséget, az összetartozást – hangsúlyozta Schmidt Orsolya.

Megtudtuk, az alkalomra színezőkkel, feladványokkal, játékokkal is készültek a résztvevőknek. – Fontosnak tartjuk, hogy a játékon keresztül tanulni is lehet, és mindig hangsúlyozzuk, hogy a tanulás mennyire fontos a zsidóság megismerése szempontjából. A játékok, amelyeket kipróbálhattak a gyerekek, a Pegazus Színház művészeinek köszönhetően jöttek létre és szimbólumokat hordoznak. Megjelenik többek között a Dávid-csillag, a menóra, a galamb és a kőtáblák. Emellett a hanuka ünnepéhez kifejezetten kötődik a trenderli, azaz a pörgettyű játéka – tette hozzá az egyesület vezetője. Schmidt Orsolya megjegyezte, a játékok által igyekeznek visszahozni azokat a hagyományokat, amelyek a hajdani hanukákhoz kapcsolódtak.

A játékok által igyekeznek visszahozni a hajdani hanukák hagyományait Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mint mondta, az ünnephez kötődnek még az olajban készült ételek, ezek közül is kiemelkedik a fánk, ami nem hiányozhatott a programról. Sarkadi Nagy László, a Pegazus Színház társigazgatója egy izraeli receptet vett alapul, a porcukros-lekváros fánk mellé pedig forró teát kínáltak a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!