Kultúra

2012.12.11. 20:41

A hiba a mi készülékünkben van

Veszprém - A Petőfi Színház kedden mutatta be Adáshiba című darabját a sajtó képviselőinek.

Szabó Zsuzsanna

A nagyközönség péntek este láthatja az előadást. Összeállt az előadás, a díszlet a helyén. Ahogy Madách írta, elkészült a nagy mű, igen, a gép forog, az alkotó pihen. A Petőfi Színház péntek este mutatja be Szakonyi Károly 1970-es években írt Adáshiba című darabját, ami a televízió bűvöletében élő Bódog család szellemileg sivár hétköznapjaiba nyújt bepillantást.

A darabot Tordy Géza állította színpadra, aki korábban rendezője, majd főrendezője is  volt a veszprémi teátrumnak. Mint mondta, bár a darab negyvenéves múltra tekint vissza, ma is annyira igaz, hogy csupán apróságokat változtattak rajta.  A televízió az emberiség egyik legnagyobb csalódása. Amikor elindult, még abban bíztak, hogy műveltebbé teheti az emberiséget. Az esetek többségében azonban csak a gyűlöletkeltés és az ostobaság árad belőle - mondta.

 

 

A darab szereplői - Reviczky Gábor, Trokán Anna, Esztergályos Cecília,  Eperjes Károly és Chajnóczki Balázs - a tévé fogságában (Fotó: Penovác Károly)

A darabban a Bódog család szomszédját játszó Reviczky Gábor először szerepel Veszprémben.

- Nem csoda, hogy ez a darab ilyen karriert futott be itthon és egész Európában. Bár már több évtizedes múltra tekint vissza, sosem megy ki a divatból. Színészként örülök, hogy ennyi idő után is játszható a darab, magánemberként viszont sajnálom, hogy mondanivalója még most is aktuális.  Az Emberfi szerepében látható Oberfrank Pál az eltévelyedett családot próbálja "jó útra" terelni.

- A darab arra hívja fel a figyelmet, hogy sok jelet kapunk az életben, melyek azt mondják, változtatnunk kell. Rajtunk áll, hogy ezeket a jeleket észrevesszük-e. Az előadásban látható még Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Trokán Anna, Darabont Mikold, Chajnóczki Balázs és Habóczki Máté, illetve Ticz András.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!