Kultúra

2012.07.18. 15:52

A Jobbik a Rajk-szoborról

Veszprém – A Jobbik megyeszékhelyi szervezete továbbra is figyelemmel kíséri az önkormányzat által Rajk László építész ellen indított pert és elvárják, hogy a város vezetése tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szoborért kifizetett összeget Veszprém visszakapja - erről Kovács Rajmund, a városi szervezet vezetője beszélt csütörtökön.

Halmos György

Az ellenzéki politikus több kérdést tett fel Porga Gyula polgármesternek, például ki vette át az önkormányzat részéről a szobrot, felelősségre vonták-e, illetve mikorra várható jogerős bírósági döntés a pénz visszafizetéséről?

A polgármester arról tájékoztatta, hogy az emlékmű legyártott darabjait ketten tekintették meg és igazoltak átvételt. Utólag megállapítható, hogy ugyan szerződésszerűen jártak el, de szakmai szempontból felelőtlenül. Két személy ellen belső fegyelmi eljárást folytattak le. A polgármester válasza szerint a vizsgálat Németh László irodavezető felelősségét állapította meg. (Németh László már nem dolgozik a hivatalban.) Az önkormányzat a követeléseit a perben érvényesítette, nem prognosztizálható pontosan a jogerős bírósági döntés tartalma és időpontja. Kovács Rajmund szerint sajnálatos, hogy a polgármesteri hivatal úgy ítélte meg az ügyben nincs senkinek büntetőjogi felelőssége. A Rajk-féle emlékmű jelenleg a VKSZ Zrt. telephelyén van.

 

A város 2005-ben meghívásos pályázatot írt ki egy ’56-os emlékmű megalkotására és felállítására. A közgyűlés Rajk László építész pályázata mellett döntött. Az építés során azonban több ponton eltért az eredeti tervtől az építész-tervező; 2006. október 13-án a polgármesteri hivatal illetékes osztálya - a tervtől való eltérés és a vonatkozó építési szabályzat be nem tartása miatt - leállíttatta az emlékmű építését, a Fejér Megyei Bíróság 2008 novemberében jogerős döntéssel tett pontot az ügy végére, jóváhagyta a bontási határozatot. A Rajk-féle emlékművet áthelyezték a Jutas-lakótelepi Barátság parkba, majd a VKSZ Zrt. telephelyére. Veszprém 2009-ben beperelte Rajk Lászlót, körülbelül 25 millió forintot követel vissza az építésztől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!