Kultúra

2013.06.03. 15:43

A jubileumhoz méltó kiállítás

Haász István Munkácsy-díjas Érdemes művész alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a Vass László Gyűjteményben - szinte napra pontosan tíz esztendővel a modern képtár megnyitása után.

Mátyus Tamás

Nem is lehetne jobb kiállítással ünnepelni az évfordulót, mint Haász István Reflexió című tárlatával, emelte ki köszöntőjében Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója.  Megnyitóbeszédében Fitz Péter művészettörténész kiemelte, az alkotó művészete rendkívül egyenletes, tudatosan meghatározott keretek közt zajlik, következetesen kapcsolódva a magyar és közép-európai konstruktivista hagyományokhoz.  

- Óhatalanul adódik, pontosan az építkezés jellegéből, hogy egyik műve egy másikra reagál. Továbbfejleszti a kialakított formát, és a következőkben kifejti az abban rejlő lehetőségeket. Minden egyes sík- és térforma-alakítás nála újabb lehetőségek százait fedi fel. Ebben az értelemben minden újabb tárgya, festménye, reliefje, objektje, egy korábbi mű reflexiója is - emelte ki Fitz Péter.

 

Haász István alkotó művészete rendkívül egyenletes, tudatosan meghatározott keretek közt zajlik (Fotó: Gáspár Gábor)



Megjegyezte, nem csupán reflexióról, sokkal inkább önreflexióról beszélhetünk, hiszen az alkotó egész életműve egy óriási reflexiósorozatként is felfogható. A hangsúlyok természetesen állandóan változnak: a síkok elmozdítása, egymáshoz való viszonyuk vagy az általuk kialakított terek kombinációja, illetve az egymástól eltérő területek árnyéka is a figyelem középpontjában állhat. Az idén tízéves Vass László Gyűjtemény működésére visszatérve Hegyeshalmi László kiemelte, az a közös erőfeszítés, amit együtt tettek, olyan kulturális misszió, ami felemel mindenkit, aki a képtárba látogat.

Leszögezte, a kortárs, a modern művészet érték, és az életminőséget javító dolog. Köszöntő szavaiban Haász István a tíz évvel ezelőtti helyzetre emlékezett. Akkor pallókon egyensúlyozva, malteres ládák közt vezette végig Vass László, mikor Veszprémben járt, és óriási dolognak nevezte, hogy napjainkra egy Európában is jegyzett gyűjteménynek adhat otthont a város.A tízéves Vass László Gyűjteményben 34 időszaki és öt nagy gyűjteményes kiállítás volt látható, az intézményben több mint 45 ezer - majdnem egy veszprémnyi - ember fordult meg. A következő nagy esemény, Ulrich Erben düsseldorfi festőművész tárlata július 20-án nyílik, novemberben Konok Tamás kiállításával zárják az évadot. Hegyeshalmi László elmondta, nemrég gyarapodtak a kapcsolatok, a hageni galériában 11 veszprémi művész kiállítása nyílt meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!