Kultúra

2016.09.25. 19:47

A Kinizsi Pál című darabot mutatta be a Kabóca Bábszínház

Veszprém – Színes, vidám, pergő a Kabóca Bábszínház Kinizsi Pál című előadása, melyen a gyerekek a szórakozás közben tanulhatnak is.

Kutasi Zsófia

Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója elmondta, azért is választották ezt a művet, mivel kötelező olvasmány, így a gyerekek szórakozás közben, élvezetesen ismerkedhetnek meg a tananyaggal. A Kinizsi Pál kicsiknek, nagyoknak egyaránt ajánlható.

Szőke Kavinszki András javasolta a darabot, aki az előadás rendezője és egyik szereplője is. Tatai Sándor feldolgozását Dió Zoltán írta át bábszínpadra. A vásárias stílusú előadást, kis, bábos színpadon mutatják be, mellette szereplők maszkkal, élő zenével elevenítik meg a történetet. Az interaktivitás jegyében a bábszínészek adott pontokon a gyerekeket is a színpadra invitálják, bevonva őket a játékba.

Székely Andrea kiemelte, elég bő mű, amiből a fő vonalakat adaptálta Dió Zoltán. Mindig nagy az érdeklődés az olyan előadások iránt, melyeket kint is lehet játszani, az előadás nem sérül a szabadtéri környezetben sem.

A Kinizsi Pált négy bábszínész játssza: Szőke Kavinszki András, Szívós Réka, Szilvai Balázs és Gombai-Nagy András. Az előadás nagyon élő és pergő, többek között a zene, a mesélési stílus is. A különböző bábtechnikák változatos használata jellemzi, helyet kapnak hátulról mozgatott figurák, síkbábok, de van élő játék is. Temperamentumos, jó ízű előadás, néhol megható, miközben a férfias erő és gyengéd szerelmi szál is megjelenik, a kislányok, kisfiúk is tudnak azonosulni a szereplőkkel.

A históriás játék Tóth Kálmán hőskölteménye alapján elevenedik meg. Kinizsi Palkóról szól a mese, hét képben láthatja a közönség, miként vált az egyszerű molnárlegény főkapitánnyá és hogyan ejtette rabul a vitéz harcos szívét egy gyönyörű hölgy pillantása.

Székely Andrea elmondta, az előadást az évad során folyamatosan játsszák a bérletes előadások részeként, a tervek szerint Nagyvázsonyba is elviszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!