Kultúra

2014.07.02. 15:40

A közös alkotómunka öröme

Időpontban és helyszínben is változott a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont hagyományos nyári képzőművész tábora az eddigiekhez képest.

Nagy Imre

A rajztanárok javaslatára a szokásosnál egy héttel később gyűltek össze, a Somogyi galéria megszüntetése miatt pedig a sportcsarnok konferenciaterme szolgál helyszínül.

– Már véget ért a vizsga-időszak, az érettségi, tehát mindenki jobban ráér, másrészt olyan helyszínt kerestünk, ami méreteiben és természetes megvilágításában megfelelő az alkotás céljaira – fogalmazott Róka Norbert, a művelődési központ szabadidő-szervezője, a tábor „mindenese”.

Drabant András művésztanár régóta a tábor alkotója (Fotó: Nagy Imre)

Szintén hagyomány, hogy a tábor első néhány napját már ötödik éve a nagyteveli önkormányzatnak és a Nagytevel Ifjúságáért Alapítványnak köszönhetően a településen bentlakásos módon töltötték az alkotók. Itt kültéri munkák, plein air művek születtek, a falu jellegzetes épületeit, templomát rajzolták meg. A tizenhárom résztvevő (köztük van ajkai és budapesti is) ezt követően a sportcsarnokban délelőttönként műtermi munkákkal, aktrajzolással foglalkozott, majd a délutánokon portré- és városrajzot készített. Így telik a hét, aminek szerdai napján, amikor ott jártunk, a Várkertben dolgoztak a művészek.

– Az elmúlt két évben a készülő, illetve a már kész Fő tér volt a téma, most a Várkert jellegzetességei, a zenepavilon, a Bakonyér-híd és a külsejében már megújult várkastély hátsó homlokzata a téma – mondta el Róka Norbert. Az alkotást naponta más korrektor segíti, ebben a munkában Borbély Lajos művésztanár, a tábor vezetője (ő indította útjára több mint egy évtizede a képzőművész szabadegyetemet), Horváth Lajos festőművész, Heitler László festőművész, művészeti író, Kerpel Péter művésztanár és Felhősi István festőművész-restaurátor vesz részt. Az alkotók útmutatást kapnak tőlük a mű készítése közben. Többször előfordul az is, hogy maguk a korrektorok is „beszállnak” a délelőtti, délutáni munkába. A csapat nagy része már évek óta visszajár a pápai képzőművész táborba. – Sokan azért jönnek vissza, mert pontosan erre vágynak. Erre a segítségre, odafigyelésre, az összekapaszkodásra, amire nagy szükség van a mai világban – fogalmazott a tava-lyi zárókiállítás megnyitóján Kerpel Péter művésztanár. A legjobb munkákból idén, a tábor zárásakor szintén zárókiállítást rendeznek a művelődési központban.

A vasárnap délelőtt nyíló tárlat augusztus végéig lesz látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!