Kultúra

2017.08.16. 17:55

A legnagyobb színész a víz - Kilenc képzőművész kiállítása Lovason

LOVAS Víz címmel kilenc képzőművész kiállítását nyitották meg a Nagy Gyula Galériában. Közülük hatan a tavaly nyári Kert című tárlaton is szerepeltek. Hárman: Faragó Ágnes, Lieber Erzsébet, Székelyi Kati új résztvevők voltak. Nem csak a Balaton közelsége, és a kert szimbolikus értelmezései indokolták, hogy idén a víz legyen a hívó szó.

Szendi Péter

A víz az élet szubsztanciája, bölcsője, a legfontosabb őselem egyike, amelyhez minden kultúrában szimbolikus jelentések kapcsolódnak, mint erre a kiállított anyagban Mózes Katalin és Faragó Ágnes munkái utalnak. Bonyolult éltető eleme az organizmusoknak, ezért őrzi szakrális jellegét a modernitásban is, lásd Kováts Borbála és Gábos József alkotásait. Metamorfózisa, változatossága, sokrétűsége, rezdülése szinte követhetetlen Lieber Erzsébet munkásságában. Ugyanakkor alapszükségletként hálózza be mindennapjainkat, mely jól megtekinthető Zsubori Ervin és Géczi János képeiben. Továbbá kiapadhatatlan örömforrás, mely Láng Eszter és Székelyi Kati munkáját dicséri.

A kilenc kiállító újrateremti, újraértelmezi, amivel az emberiség a kezdetek óta tisztában van, azaz víz nélkül nincs élet. Ugyanúgy tisztelik a víz szentségét és hétköznapiságát, mint kezdettől fogva a képzőművészet tanúsága szerint mindazok, akik hittek a víz megtisztító erejében, a víz állandó körforgása révén a természet rendjében.

S. Nagy Katalin művészettörténész, aki a tárlatot rendezte. Jobbra Hoffmann Márta, aki megnyitotta a kiállítást Fotó: Szendi Péter

A kiállított művek révén átélhető a vízben rejlő élet-erő, transzcendens érték, s talán azon is érdemes elgondolkodni, hogy testünk és agyunk nagyobbik része is vízből tevődik össze, s hogy személyes létünk kezdete is úszkálás az anyaméh vízében. A kiállítást Hoffmann Márta nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a víz a legsokoldalúbb elem. A finoman párolgó gőz állapotából, a folyékonyon keresztül gyilkos jégcsappá képes merevedni. Bármilyen színt magára vesz, legyen az természetes színek visszatükrözése vagy művi festékanyag, alias akvarell. Képes illatanyagokkal egyesülni, másokkal elegyülni, átalakulni bármivé, bármilyenné. A víz a legnagyobb színész. A föld, a tűz, de még a levegő se képes hasonló mértékű átlényegülésre.

A tárlatot S. Nagy Katalin művészettörténész rendezte be, mely szeptember 3-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!