Kultúra

2017.08.29. 05:35

A lyukkamerától a digitális fotóig - Kiállítás Veszprémben

VESZPRÉM - Ma van a magyar fotográfia napja. 1839. január 9-én mutatták be a Francia Akadémián Louis Daguerre vegyész, tájkép- és díszletfestő Nicéphore Niépce vegyésszel közösen kidolgozott ki új eljárását, ami megoldást nyújtott. a camera obscura által rajzolt kép rögzítésére.

Sági Ági

A felfedezést 1839. augusztusában a világnak ajándékozták, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Magyarországon 1840. augusztus 29-én Vállas Antal matematikus, mérnök, a Magyar Tudós Társaság rendes tagja mutatott be két általa készült Daguerre-féle fényképet. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot, amely 2003 óta minden esztendőben a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire hívja fel a társadalom figyelmét.

- Bolyai Farkas szinte Daguerre-rel egy időben megoldotta a fotófixálás problémáját, de ezt nem jelentette be, pedig mennyivel szebben hangozna a francia szónál például az, hogy bolyaitípia. De 60 évig egyeduralkodó volt a Petzval-féle objektív is - mondta Mátyus Károly fotóművész, a Bakony Fotóklub vezetője, a MAFOSZ alelnöke. A Bakony fotóklub 1961-ben 12 fővel alakult. Több helyszínen működött és több generációt segített munkájában.

- Most 35-en vagyunk. Büszke vagyok rá, hogy szinte mindenki alkotó fotós, és ez egy alkotó közösség. Szerencsések vagyunk, mert a klubunk nagyon jó körülmények között működhet. Amikor felújították az agórát, megkérdeztek minket, hogy mire van szükségünk. Felsoroltuk a vágyainkat, amelyek, mint a mesében, teljesültek, így most egy komoly kis laborban is tudunk dolgozni. Vannak számítógépek a fotóutómunkára lehetőséget adó szoftverekkel, erre a bázisra foglalkozásokat is szoktunk szervezni, előadókat hívunk - fejezte be Mátyus Károly.

A magyar fotográfia napja kapcsán Alagi Mihály Párhuzamok című fotókiállítása látható a Veszprémi Agórában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!