Természetfotókkal ünnepeltek

2018.08.30. 07:00

A Magyar fotográfia napjára emlékeztek Veszprémben

A Varázslatos Magyarország című fotókiállítás zárásával emlékeztek a Magyar fotográfia napjára múlt héten az Agórában.

Mátyus Tamás

 Gaál Zoltán beszél a megnyitón, mögötte Mátyus Károly és Fazekas Orsolya Fotó: Mátyus Tamás

A tárlatot záró beszédében Gaál Zoltán fotóművész arról beszélt: a magyar természetfotósok a világ élmezőnyébe tartoznak. Utalt Máté Bencére, aki 2010-ben elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott Wildlife Photographer of the Year díjat. Elmondta, a Varázslatos Magyarország közösségét hat éve alapították, és ez egy olyan fórumot biztosít a természetfotósoknak ahol mindenki egy hónapban hat képpel pályázhat és egy zsűri – amelynek tagja például a Kossuth-díjas fotóművész, Keleti Éva – bírálja el az alkotásokat. Gaál Zoltán felidézte: az első és a második évben Máté Bence nyerte meg a kiírást, de Daróczi Csaba és Potyó Imre is végzett az élen a magyar természetfotósok közül.

Gaál Zoltán beszél a megnyitón, mögötte Mátyus Károly és Fazekas Orsolya
Fotó: Mátyus Tamás

A rendezvényen Mátyus Károly, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) alelnöke emlékezett meg a Magyar fotográfia napjáról, amelyre 2003 óta minden évben szervez programokat az általa vezetett Bakony Fotóklub. Elmondta: 1840. augusztus 29-én először készült Magyarországon nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. A szövetség e nap tiszteletére évente megünnepli a Magyar fotográfia napját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában